Selecteer een pagina

Je leest dit waarschijnlijk omdat je mij persoonlijk kent (hai mam!) of omdat je graag iets voor jezelf wilt beginnen, een leuke blog beginnen of webshop starten. Wat supertof dat je hier meer over wilt weten, het is zo ontzettend leuk om te doen en ik wil je graag helpen door mijn kennis over dit onderwerp te delen.

De meeste punten hieronder hebben of krijgen hun eigen blogpost, maar hier in het kort, samenvatting in 10 stappen en…. GO!!

1: Brainstormen

Stap 1 is vrij logisch, je moet eerst weten wat je precies wilt doen. Dus bedenk een algemeen plan. Wil je een blog starten of wil je producten gaan verkopen (en wil je ze dan zelf gaan maken)? Zo ja: wat voor een producten? Als je dat op papier gezet hebt kun je je naam gaan bepalen!

Een naam verzinnen voor je blog of webshop is natuurlijk hartstikke leuk, maar niet gemakkelijk! Het moet wel een naam zijn die je over 5 jaar nog steeds leuk vindt. Want vanaf het moment dat je start, bouw je een netwerk op en mensen kennen je dan onder die naam.

Omdat ik erg van gestipte dingen houd, heb ik ooit gekozen voor de naam MetStippen(.nl). Omdat ik toen met veel buitenlandse klanten en buitenlandse samenwerkingen te maken kreeg heb ik dit vertaald naar het Engels en er “Design” aan toegevoegd: WithDots Design. Nu heb ik daar “& Coaching” aan toegevoegd en gelukkig werkt het verder nog prima. Hieronder zal ik wat tips geven over hoe je bij de juiste naam terecht komt.

Brainstorm tips

 • Wat is je vakgebied? Probeer een naam te bedenken die past bij wat je doet.
 • Wie ben je? Wat definieert jou? Houd je extreem veel van zonnebloemen of draag je altijd alleen maar rode schoenen?
 • Probeer een naam niet te lang te maken, zoals bijvoorbeeld: ClutterFlutter From The Attic And Beyond, je krijgt dan een heeeele lange domein naam. Alleen ClutterFlutter is in dit geval voldoende, je kunt de rest als pay-off gebruiken en in je header (van je website/webshop/blog) bij je naam zetten.
 • Vraag hulp! Van je kinderen, buren, vrienden misschien dat een ander wel de perfecte blognaam verzint!
 • Denk aan de toekomst van je bedrijf, is de naam over 5 jaar nog steeds leuk? Wil je eventueel later uitbreiden?
 • Oké, probeer nu als een van je klanten te denken, past de naam bij wat je doet/verkoopt? Bijvoorbeeld, stel je wilt handtassen verkopen en je hebt de naam ClutterFlutter gekozen.. probeer te bedenken wat deze twee dingen gemeen hebben.. Bijvoorbeeld: ClutterFlutter, je kunt clutter = zooi in je tas stoppen.. of je maakt tassen van ‘zooi’ als je bijvoorbeeld gerecyclede tassen verkoopt.. Probeer door middel van zo te denken en te brainstormen om een klein verhaaltje te maken over wat je bedrijf doet en waarom je die naam hebt gekozen. Dan heb je direct je elevator pitch ;)
 • Als het voelt als jouw naam, dan is het jouw naam.. Net als bij een trouwjurk weet je of je goed zit. Stop dan met zoeken, want dan ga je toch geen betere meer bedenken!
 • Als je nog in de voorbereidingsfase zit en nog geen kick-ass businessplan hebt voor je blog/webshop kijk dan even hier –> Businessplan schrijven: niet schrikken, het valt best mee

2: Claim je naam!!

Domeinnaam registreren kan op one.com hier kun je ook direct terecht voor hosting dus dan heb je alles wat je nodig hebt! Ik zit zelf ook bij one met al mijn domeinnamen en beveel deze partij dus van harte aan! Het is zonde als je helemaal enthousiast bent en er bestaat al een bedrijf met dezelfde naam!
Regel ook je social media registraties, je kunt gemakkelijk bekijken op namechk.com of deze nog beschikbaar zijn. Vul daar je naam in en je ziet direct op welke Social Media Platforms deze al actief is.

3: Regel je Hosting

Hosting regelen kan vaak bij hetzelfde bedrijf waar je je domeinnaam hebt geregistreerd, ik zit zelf met alles bij one.com en die is top! Oriënteer je goed in de mogelijkheden, check of alles wat je nodig hebt in je pakket zit voordat je het koopt.

4: WordPress installeren!

Dit is een kwestie van het volgen van stappen! Dit kan jij! Bakkie koffie erbij en hoppa.. Als iets niet lukt, kun je hieronder in een reactie een vraag stellen en ik geef antwoord, zo houden we alle informatie bij elkaar. In mijn gratis e-book staat wat meer informatie over het starten met WordPress. Als je graag je site of shop door iemand anders wilt laten maken, dan zou ik het natuurlijk heeeeeel tof vinden als ik dat mag zijn. Op mijn pagina website / webshop kun je hier meer info over vinden.

5: Stijl bepalen en ontwerpen maken/laten maken

Wil je een succesvol blog of webshop starten dan is het verstandig om goed na te denken over je Brand Identity. Vanaf het moment dat je online gaat begin je een platform/netwerk op te bouwen, mensen kennen jou dan van dat logo en die stijl. Het is niet te adviseren om dat al te vaak en te rigoureus te veranderen. Af en toe een touch up moet kunnen, maar over het algemeen moet ‘the look and feel’ van je site hetzelfde blijven.
Als je hier meer over wilt lezen kijk dan even naar dit artikel: Brand Statement: Jij bent je merk, wees onvergetelijk!

6: Content creëren en/of Product ontwikkeling

Wil je alleen een blog dan moet je gaan schrijven, veel gaan schrijven. Of nouja, tikken.. want het moet digitaal natuurlijk. Elk blog heeft tijd nodig om te groeien, je hebt niet direct veel bezoek en hordes fans. Maar als je goede blogs schrijft over relevante dingen uit jouw niche en op een goede manier gebruik maakt van social media dan is het een kwestie van tijd. Zorg in ieder geval voor een goed content plan.

Wil je een webshop starten (met eventueel een blog) dan moet je gaan denken aan wat je wilt verkopen. Hoe kom je eraan? Zelf maken? Outsourcen? Etc.. Zorg voor prachtige professionele foto’s, mensen kunnen je producten namelijk niet vasthouden en in het echt bekijken dus zorg voor hoge kwaliteitsfoto’s en als het kan van meerdere hoeken om te compenseren voor het niet in het echt ervaren van het product.
Deze stap kost veel tijd en energie, dus deze kost het veel doorzettingsvermogen.. Maar het is ook hartstikke leuk!! Blijf je einddoel in zicht houden, dan gaat het goed!

7: Promotie: Maak een marketingplan!

Waar leg jij de focus? Offline (Real-life) Marketing of online marketing? Of ga je het verdelen? Wat je ook besluit, promotie is essentieel voor je succes.
Je moet er misschien aan wennen om jezelf en je producten te verkopen, maar hier wen je snel genoeg aan (haha of niet.. ik vind het nog steeds lastig omdat het zo leuk is om te doen, maarja dit is mijn baan en ik moet ook eten!)
De manier van promotie ligt natuurlijk ook aan je budget, maar ook zonder budget kun je veel doen om je blog of webshop te promoten. Je kunt gastblogs schrijven, samenwerkingen aangaan en je veel met social media bezighouden.

Als je het leuk vindt kun je mijn artikel Marketing is eigenlijk gewoon flirten! hier lezen :)

Of mijn artikel Hoe vind je je eerste klanten voor je webshop!

8: Service

Zorg voor een uitstekende service, dat klinkt heel logisch.. maar het is niet een stap die ik wil overslaan. Zorg ervoor dat je altijd snel reageert op vragen van lezers/klanten. Dat geldt voor e-mails, berichten op je website en natuurlijk ook voor social media!!

9: Tips voor de mama’s onder ons

 • Kleed je elke ochtend aan alsof je naar je werk zou gaan, ook als je niet naar buiten hoeft! Dan ben je veel productiever dan als je in je joggingbroek/yogabroek hangt (hoe hip hij ook is!)
 • Creëer een eigen werkplek voor je computer/laptop/knutselspullen etc.. Zorg ervoor dat de kids niet bij de belangrijke spullen kunnen komen en regel een goeie stoel!
 • Plan je dag van tevoren en zorg voor een plan B.
  Ik zal deze even toelichten: Stel je wilt een nieuwe header en footer designen en je hebt dit ingepland voor maandagmorgen. Maar dan is het maandag en je dochter begint te spugen en roept mammieieieie! Dan heb je een plan B nodig, want kinderen gaan voor.. Plan B kan zijn het bedenken van nieuwe verpakkingsmogelijkheden voor je producten, nieuwe manieren om bezoekers naar je site te trekken, een leuke weggeef actie bedenken voor op het social media platform van je keuze.. of iets anders waar je voor kunt brainstormen.
  Zonder een plan B zal je geen voldaan gevoel hebben over je ochtend en zal je je eerder gefrustreerd en achter op schema voelen. Als je wat knopen hebt kunnen doorhakken tijdens het haar vasthouden en dweilen, is dat alsnog werktijd.. Een hoop dingen die in dit artikel staan heb ik bedacht terwijl ik voor de tv stond te springen omdat Dora zei dat dat moest.. iets met krokodillen ofzo
 • Laatste tip: Plan je maaltijden en andere familie momenten. Als je zorgt dat je altijd voldoende eten in huis hebt op de dagen dat je aan het werk wilt, dan scheelt dat een tripje naar de appie en heb je meer tijd om achter je computer of naaimachine te zitten!

10: Statistieken en VOLHOUDEN!!

Het duurt even voordat je veel lezers/klanten hebt, volhouden is moeilijk maar wel nodig! Je bent namelijk super AWESOME en als je stopt dan zullen mensen niks van je lezen of van je kopen en dat is ontzettend zonde!! En nog twee!!

In je statistieken kun je bijhouden hoeveel bezoek er op je site komt, hiervoor kun je gratis Google Analytics op je site zetten. Ook veel social media platforms hebben statistieken voor de business pagina’s, dus kijk er goed naar. Zo weet je wat wel en wat niet werkt!

Het kost een hoop tijd, maar het is zo leuk om te doen dat ik het je van harte aanbeveel! Mocht je ergens hulp bij nodig hebben dan kun je me een mailtje sturen of een vraag/reactie plaatsen hieronder en dan zal ik zo snel mogelijk antwoord geven!

 

HULP NODIG?: