Selecteer een pagina

Wat is een brand statement?

Als (online) ondernemer is het belangrijk dat je merk past bij je persoon. Of in ieder geval bij wat je wilt uitstralen naar je klanten toe (dit artikel heeft z’n eigen huiswerkvellen: klikkerdeklik)

Een brand statement bevat een beschrijving van je (professionele) karakter, hoe je wilt overkomen op je klant als persoon of bedrijf, wat je voor je klant kan betekenen en hoe je jezelf onderscheidt van je concurrentie. Als bedrijf wil je op een bepaalde manier overkomen op je klanten.

Door een brand statement te bepalen en te omschrijven voor jezelf, kun je ervoor zorgen dat je altijd dezelfde boodschap meegeeft aan je klanten. Een brand statement bestaat natuurlijk uit verschillende onderdelen.

Brand Statement Logo:

Een logo is vaak het eerste wat men ziet van je bedrijf en dus moet dit meteen de juiste boodschap meegeven. Bij het maken (of kiezen) van een logo moet je natuurlijk goed in je hoofd hebben wat je wilt uitstralen. Ken je dat gevoel als je een leuk logo voorbij ziet komen op Facebook of op een blog en dat je direct een gevoel hebt erbij, een gevoel of het een stoer bedrijf is of lieflijk en of je het als iets positiefs ziet of als iets negatiefs? Zo beoordelen jouw potentiële klanten jouw merk ook..

Persoonlijk ben ik best erg, als ik op een website terecht kom met een raar frubbelig logo en een onsamenhangend design dan is het Nicky out! Ik denk dan, als je zo weinig geeft om je uitstraling naar je potentiële klanten toe, dan zijn de producten vast ook niet van de kwaliteit waar ik naar op zoek ben.

Er zijn zoveel designers die je kunt inhuren en er zijn ook genoeg gratis design programma’s om je logo te DIY’en.. Er is eigenlijk geen excuus meer voor een look uit 1992.. Just sayin’..

Wat misschien nog wel een betere reden is, is dat het voor je ranking op Google ook belangrijk kan zijn om mooie designs te hebben. Bezoekers die op een mooie website terecht komen zullen langer blijven plakken dan op een ‘lelijke’ website. En dat ziet Google en beloont je daarvoor.

Hoe pak je het aan?:

Een logo moet (over het algemeen) simpel zijn en bij je passen, dat klinkt eenvoudig maar is best tricky. Als je zelf geen ontwerp ervaring hebt, dan raad ik je aan om een professional in te huren. Maar als je zelf aan de slag wilt gaan, zorg dan voor een goede voorbereiding.

  • Maak een moodboard (dit kan fysiek met schaar en lijm of digitaal op bijvoorbeeld Pinterest, kies mooie complementerende fonts/kleuren/vormen etc; vermijd hierbij bestaande logo’s zodat je de kans op imitatie uit de weg gaat.
  • Research designprogramma’s die je wilt gaan gebruiken en zorg dat je weet hoe het werkt.
  • Maak meerdere opties en bewaar ze allemaal, ook al lijken sommige nergens op.. ga door want soms maak je een logo die je verschrikkelijk vindt maar als je er 60% vanaf haalt is hij ineens perfect!
  • Mix en match, probeer verschillende fonts bij verschillende vormen en technieken totdat je de juiste combinatie vindt.

Dus samengevat: Huur iemand in of ga er zelf goed voor zitten, kies pas je logo als hij helemaal goed voelt.. Een beetje zoals een trouwjurk kiezen, als het hem is dan is het hem!

.. Wil je hulp bij het maken van een logo / branding elementen? Ik help je graag!! 

Nog een paar dingen om op te letten bij het maken/kiezen van een logo:

  • Past het bij mij?
  • Past het bij mijn bedrijf?
  • Kan ik het logo gebruiken voor visitekaartjes/ website banner/ social media pagina’s etc? (of zijn er elementen die in sommige gevallen weggelaten kunnen worden)
  • Is hij ook mooi in zwart/wit?
  • Welke formaten heb ik nodig?

Vraag na deze stappen aan mensen in je omgeving wat ze van het logo vinden, kloppen hun bevindingen bij wat je wilt uitstralen?


Stylesheet:

Als je je logo hebt uitgekozen, maak dan de rest van je stylesheet. Je hebt je winning moodboard (degene waar je de juiste inspiratie uit gehaald hebt voor je logo) en die kun je nu gaan gebruiken voor de rest van je designs.

Denk daarbij aan:

  • kleuren (ik adviseer niet meer dan 3 tenzij je echt zeker weet dat het werkt)
  • fonts (idem, niet meer dan 3)
  • borders (bijvoorbeeld een dunne of gestippeld/gestreept etc)
  • dividers (bepaal kleur en dikte van je dividers)
  • grootte van titels en tussenkopjes voor je teksten etc.

 

Nu je een stylesheet hebt, helpt het je om steeds dezelfde vibe uit te zenden naar je klanten met je designs én je creëert herkenbaarheid en dat is nou precies de bedoeling!! Als je ervoor kiest om met een designer samen te werken, kies er dan 1 die doorgaat tot je helemaal tevreden bent al duurt het 20 rondes voor je het juiste logo gevonden hebt. Het gaat om jouw merk!!

.. Wil je hulp bij het maken van een logo / branding elementen? Ik help je graag!! 

Brand Statement Verpakking / Digitale producten:

Als je producten verkoopt hoort hier een verpakking bij. Dit kan een fysieke verpakking zijn in de vorm van een doosje of een envelop, maar het kan ook een e-book cover zijn of een digitale cursus.

Ook bij dit onderdeel moet je nadenken over of het de juiste boodschap uitdraagt: Stel je verkoopt eco ondergoed, dan is het natuurlijk wel zo handig als je verpakking ook ecologisch verantwoord is. Dat helpt mee met het creëren van een geheel van al je branding elementen.

En stel je verkoopt een e-book, dan is het mooier als je er een mooie presentatie van maakt zodat men het gevoel krijgt van een boek.

Gebruik bij al je verpakkingen, zowel fysiek als digitaal, je stylesheet. Dit voorkomt dat alles er anders uit ziet of een rommeltje wordt zoals allerlei verschillende kleuren en lettertypes.

Je hoeft uiteraard niks bijzonders te doen met je verpakking, soms past het (nog) niet in je budget. Maar denk er wel over na en hou het in je achterhoofd, je kunt dan misschien een low budget oplossing bedenken door eerst alleen stickers met je logo te laten drukken zodat in ieder geval overal je merkje terugkomt! Of ernaartoe sparen, maar dan staat het in ieder geval in je plan en dat is wel zo volledig.

Tussendoor Tip: Low budget verpakking:

  • Print je logo met een boodschap zoals Bedankt voor uw aankoop! zelf uit en gebruik dit als een bedankkaartje om mee te zenden met de bestelling.
  • Als je sieraden zoals oorbellen verkoopt dan kun je voor weinig geld visitekaartjes bestellen bij bijvoorbeeld Vistaprint (of op zwaar papier zelf printen) en er gaatjes in maken zodat je je oorbellen erop kunt presenteren. (zie voorbeeld 1 hieronder)
  • Ditzelfde kun je doen als je haar knipjes verkoopt, maar maak dan kleine gleufjes (zie voorbeeld 2 hieronder)

 

low budget verpakking
Brand statement: Schriftelijke communicatie:

Je zult veel schriftelijk contact hebben met je klanten. Maak hiervoor ook een plan, zorg voor een e-mail template en zorg dat je weet welke toon/stem je gaat gebruiken.

Wordt het informeel of juist niet, wil je met ‘Hoi’ beginnen of met ‘Geachte’ en hoe sluit je af? Dit lijkt allemaal te klein om belangrijk te zijn, maar als je straks super druk bent is het wel erg handig dat je er in je rustige opstartperiode over na hebt kunnen denken.

Probeer het proces voor je te zien van eerste contact tot het leveren van product of dienst, bijvoorbeeld:

Je krijgt een aanvraagformulier voor een product of dienst:

  • Je bekijkt of deze opdracht bij je past en stuurt naar aanleiding van je bevindingen een antwoord per mail.
  • Je maakt een afspraak om de mogelijkheden te bespreken of stuurt een vragenlijst.
  • Je maakt schetsen of een samenvatting van wat er besproken is en vraagt om feedback en akkoord.
  • Je stuurt een deelfactuur voor de aanbetaling.
  • Je kunt ervoor kiezen om tussendoor een sneak peek te geven.
  • Je levert de dienst of het product.
  • Eindfactuur.
  • Nazorg / after sales.

Maak, bij voorkeur in je opstartperiode, de volgende templates (ze zullen misschien niet allemaal van toepassing zijn op jou):

  • Inschrijfformulier / Consult formulier
  • E-mail
  • Vragenlijst
  • Contracten
  • Factuur
  • Algemene Voorwaarden
  • Welkomstpakket
  • Nazorgdocument
  • Overige schriftelijke documenten die je nodig denkt te hebben

Doordat je al templates gemaakt hebt kun je zodra je toe bent aan klanten, direct goed georganiseerd aan de slag. Ook weet je op deze manier zeker dat je werkwijze bij elke klant hetzelfde is.

Blogartikelen:

Ook is een blogartikel een vorm van schriftelijke communicatie, denk na over hoe jij wilt overkomen op je lezer. Wel of geen humor, zakelijk of losjes.. Zorg ervoor dat dit steeds hetzelfde is, als je steeds dezelfde manier van schrijven toepast zullen mensen sneller jouw werk herkennen en denken ‘Oh die schrijft altijd zo duidelijk/grappig/informatief’ etc.. Ze zullen sneller terugkomen omdat ze al meerdere positieve ervaringen hebben en daardoor nu weten dat je consistent bent in je kwaliteit en stijl.
Let erop dat je ook afbeeldingen gebruikt die passen bij je stijl, en zorg ervoor dat je weet in welke formaten je deze altijd gebruikt (kun je ook op je stylesheet zetten). Blogs zonder afbeeldingen zijn minder aantrekkelijk om te lezen over het algemeen.

Belangrijk: Let er bij afbeeldingen/ illustraties etc altijd goed op dat deze rechtenvrij zijn voordat je ze gebruikt. Als dit niet het geval is zorg er dan voor dat je toestemming vraagt aan de eigenaar van de afbeelding. Je kan dit vermijden door je eigen foto’s en illustraties te maken, of door dus gewoon rechtenvrije foto’s te gebruiken en daar je domeinnaam en logo op te zetten (met behulp van bijvoorbeeld Canva.

Meer over brand statement in schriftelijke en IRL communicatie staat in deel 2 van dit artikel en die vind je hier: Brand statement DEEL 2 en de huiswerkvellen voor beide artikelen kun je hier terugvinden: HUISWERK

HULP NODIG?: