Selecteer een pagina

Dit is deel 2 van Brand statement: Jij bent je merk, wees onvergetelijk. Als je deel 1 nog niet gelezen hebt kan dat hier.

In dit artikel heb ik het over je brand statement op je website (ook een vorm van schriftelijke communicatie) en over de elevator pitch en hoe je daarmee jezelf en je merk onvergetelijk kunt maken.

Ik heb ook hulp vellen gemaakt die je bij elk punt kunt gebruiken, deze vind je onder deze link.

Brand Statement: Website/Webshop:

Dit is een heel belangrijk punt, je website! Als je geen fysiek kantoor of winkel hebt is dit jouw ‘winkel’. Als een potentiële klant op je site terecht komt (op welke pagina dan ook) dan zal deze binnen een paar seconden beslissen of ze willen blijven plakken of dat ze verder gaan neuzen.

Je kunt niet om een mooi design heen, alleen goede content is niet voldoende. De opkomst van Pinterest en Instagram zorgt ervoor dat iedereen mooie matchy dingen kent, ziet en wil. Als jouw site qua ‘look en feel’ past bij je product en nog belangrijker je doelgroep, dan zullen ze wat langer op je site blijven. Je hebt dan uiteraard nog steeds goede content nodig om ze echt vast te houden. Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken, lees dan even mijn artikel over het schrijven van een contentplan (het is echt niet zo saai als het klinkt pwommis).

Een paar punten waar je op moet letten bij een website of webshop:

  • Laadsnelheid (als je site traag is dan kan dat onder andere liggen aan de grootte van je foto’s en je hostingprovider) en dit heeft direct effect op hoe mensen je (website) beoordelen.
  • Consistente styling, gebruik je stylesheet!!
  • Zorg dat iedere klant bij zijn gewenste pagina kan uitkomen in maximaal 3 klikken, maak het ze makkelijk om te vinden wat ze zoeken. Dat geeft een positief gevoel.
  • Geef aandacht aan al je teksten, zorg ervoor dat men het gevoel krijgt wat jij wilt geven als ze ze lezen.
  • Als je een blog hebt (ik raad altijd aan een blog te beginnen!) zorg dan dat je schrijft voor je klanten. Zorg ervoor dat ze er iets aan hebben, maak het behulpzaam, entertaining, diepzinnig, grappig.. kies er maar een paar.
  • Oh en vergeet geen blogafbeeldingen te maken! Blogs zonder afbeelding worden minder goed gelezen dan die met afbeeldingen. En Google waardeert je blog hoger als je meerdere vormen van media gebruikt, dus dat is zeker een bonus. Als je geen cameravrees hebt, kun je zelfs een extra uitleg filmpje/ diy tutorial/ etc erop zetten.. met hoe meer verschillende soorten media je je lezers wilt helpen om iets uit te leggen hoe beter voor Google (tekst, afbeelding, video, podcast).

Brand statement: IRL (in real life) communicatie (Pitch):

(als onderstaand verhaal je bekend voorkomt kan dat kloppen, ik heb dit als los artikel geschreven voor het platform Ondernemen op Hakken en toen dacht ik hee, laat ik het eens wat uitgebreider behandelen want een Brand Statement is meer dan alleen een Pitch.. Dus from there.. ;) )

Hoe het niet moet versus hoe het wel moet

Nou ja ‘moet’. Ik hou niet zo van het woordje moeten, maar even voor de vergelijking.

Je komt iemand tegen en het gesprek gaat zo:

‘Wat doe jij voor werk?’

‘Ik ben een weddingplanner,’ of ‘ik verkoop zelfgemaakte accessoires.’ Einde gesprek.

Dat is natuurlijk jammer, een gemiste kans. Laten we het nog een keer proberen:

‘Wat doe jij voor werk?’

‘Ik ben een weddingplanner en vind dat bruiden met een klein budget ook hele gave Pinterest bruiloft verdienen. Ik werk momenteel samen met een fotografe en we zijn bijna klaar met ons e-book over de perfecte budget bruiloft! Echt zo leuk om te doen, ik ben helemaal enthousiast!’

Of: ‘Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, ik sta bekend om mijn katoenen bow ties voor baby/peuters voor bijvoorbeeld fotoshoots of verjaardagen/bruiloft. Zo lopen ook de kleine heertjes en dametjes er hip en deftig bij!’

Grote kans dat je gesprek nu verder loopt dan in het eerste voorbeeld en dat je bovendien ‘beter blijft hangen’.

Wees specifiek: ‘bepaal’ wat anderen over je zeggen

Als je specifiek bent over wie je bent en wat je doet en deze twee koppelt, door bijvoorbeeld te zeggen dat je werk je passie is of dat je elke ochtend fluitend aan het werk gaat, dan zullen mensen dat ‘proeven’. Ze zullen je hele verhaal beter aanhoren en daardoor beter onthouden.

Bepaal wie jij bent en wat jouw merk is en zorg dat dat ‘blijft hangen’. Zorg ervoor dat als er aan jouw gesprekspartner gevraagd wordt: wat doet zij? Het antwoord jouw woorden bevatten.

 

‘Ze staat bekend om haar hippe bow ties voor kids, voor fotoshoots en bruiloften enzo.’

 

En dan ben je dus door een ander geïntroduceerd als iemand die bekend staat om haar bow ties. Jouw woorden, jij bepaalt.

Het is even oefenen en puzzelen misschien, maar door over dit soort dingen na te denken ontwikkel je een brand statement die onvergetelijk is. Je kunt deze gebruiken in je tagline op je website, hier en daar in blogposts of in je social media verhalen, noem maar op. Hoe meer mensen lezen of horen wat jij wilt dat ze over jou onthouden, hoe beter: van mond tot mond reclame ‘brings in business’.

Hoe onderscheid jij je van je concurrentie

Vergeet niet om in je brand statement ook jouw meerwaarde voor de klant te benoemen. Het is belangrijk om je bijvoorbeeld als weddingplanner of haakwerk verkoopster te onderscheiden van alle anderen die hetzelfde soort werk doen. Wat heb jij de klant te bieden wat je uniek maakt? Denk daar goed over na en laat dat duidelijk naar voren komen in je gesprek zodat het niet een ‘one way pitch’ wordt.

Tip!

Je hoeft geen verhaaltje in te studeren, liever niet zelfs! Maar denk er over na, zet wat dingen op papier en maak voor jezelf duidelijk hoe jij wilt overkomen. Lees het regelmatig door en maak het een natuurlijk iets wat in een gesprek naar voren komt. Gebruik daarbij wel steeds dezelfde soort woorden voor een maximaal effect.

Zo! Ik hoop dat je enthousiast bent geraakt om aan de slag te gaan!! Hier nogmaals een link naar de huiswerkvellen, print ze uit en vul ze in om voor jezelf je merk duidelijk te krijgen. KLIK HIER VOOR HUISWERK WHOOP WHOOP ;) !!

HULP NODIG?: