Selecteer een pagina

Dit laatste deel gaat over de verpakking van je producten, de verzendmogelijkheden en klantenservice:

Deel 1: Je eigen creaties verkopen, het kiezen van een verkoopplatform

Deel 2: Je eigen creaties verkopen, prijsbepaling en presentatie van je product

Verpakking:

Hier kun je natuurlijk super creatief mee zijn! Ik hou er zo van, prachtig ingepakte kadootjes en linten, frutsels en merkjes en stickertjes en alles matchy of juist mismatchy, je kunt zoveel kanten op!

Je kunt neutraal inpakpapier gebruiken, of neutrale enveloppen of tasjes en dan bijvoorbeeld een stempel laten maken met je logo en die erop stempelen. Of je laat stickers drukken met je logo en die plak je op elk pakketje.

Je kunt ook zelf inpakpapier of enveloppen ontwerpen die passen bij je ‘brand identity’. Zorg er in ieder geval voor dat het past bij jou en je bedrijf, dat mensen je pakketje in de bus krijgen (of het wordt bezorgd door de postbode) en ze denken Yes! Mijn bestelling van ‘Jouw naam’ is er!!

Ook in het pakketje zelf kun je iets stoppen wat extra schreeuwt ‘Kijk eens hoe cool mijn merk is!’ Bijvoorbeeld een handgeschreven bedank briefje, of een gedrukt kaartje (zoals een visitekaartje) met Bedankt voor je aankoop erop.. Again de mogelijkheden zijn bijna eindeloos..

Het lijkt misschien overbodig, want het gaat immers om jouw product en niet om je verpakking! Maar vooral in het geval van een online onderneming zoals jouw (komende) webshop is het belangrijk dat je een volledige klantervaring biedt.. De ervaring is toch anders dan in een fysieke winkel die mooi is ingericht etc.. Mensen zullen een fijn gevoel krijgen als het tot de puntjes mooi verzorgd is in jouw speciale stijl en dit gevoel zullen ze dan koppelen aan jouw naam/merk.

VERZENDING:

In het vorige deel heb ik het al heel even gehad over verzendkosten, persoonlijk vind ik het slimmer om de verzendkosten in de prijs te verpakken, maar dit zal voor iedereen anders zijn.

Stel je verkoopt hele goedkope producten dan is het misschien een idee om ook samengestelde pakketjes te verkopen zodat het totaalbedrag hoger ligt en je dus makkelijker de verzendkosten erin kunt verpakken. Dan kun je de goedkope producten verkopen excl verzendkosten en de pakketten incl verzendkosten waardoor deze ineens nog aantrekkelijker worden voor de klant.. Win win!!

Voor je producten gaat versturen is het belangrijk dat je behalve naar de ‘hipheid’ ook naar de stevigheid kijkt van je verpakkingsmateriaal. Als je dozen gebruikt moeten deze stevig zijn en niet makkelijk kunnen deuken. Zorg ervoor dat je product (vooral als het breekbaar is) niet teveel kan bewegen in de doos, door te zorgen voor voldoende opvulmateriaal.

Ook als je enveloppen gebruikt voor het versturen van je product, moet je goed kijken naar de stevigheid hiervan. Er zijn een hoop leuke bontgeprinte enveloppen te vinden, maar die zijn vaak niet geschikt voor het verzenden van een product (tenzij je product een brief is of ander soortig document). Je kunt in zo’n geval natuurlijk een ‘gewone standaard’ envelop gebruiken en een toffe inlay maken of een leuk etiket erop plakken om hem te pimpen.

Verzending binnen Nederland kan natuurlijk via bijvoorbeeld PostNL of DPD of een koerier als je een spoedbestelling hebt. De kosten voor een koerier kunnen nogal oplopen.. Zorg er dus voor dat als je aan spoedbestellingen doet, je deze prijs wel 1 op 1 doorberekent aan de klant! Anders zou je er wel eens verlies op kunnen maken..

Je moet een pakketverzending gebruiken als het pakketje niet in een brievenbus past.. Uduh! En ook als het zwaarder is dan 3 kg. Als je iets waardevols verzend in je pakket, dan kun je ervoor kiezen om deze verzekerd te versturen. Dat kost natuurlijk extra, maar als er iets met je pakket gebeurt kun je wel je bedrag of een gedeelte ervan terugkrijgen, de keus en de kosten hiervan kun je uiteraard oom bij je klant leggen.

VERZENDING NAAR HET BUITENLAND

Op PostNL.nl kun je alle info vinden voor het versturen van pakketten en brieven. Ook kun je daar informatie vinden over verzending naar het buitenland en voor welk land wel bijvoorbeeld een non-wood verklaring nodig is en voor welke niet.

Andere partijen zijn DHL en UPS.. Alles werkt, dus kies waar jij je goed bij voelt.

KLANTENSERVICE:

Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je zorgt voor een goede klantenservice, maar wat is goede klantenservice?
Ik kan hier natuurlijk alleen voor mezelf spreken, it’s a one woman show y’all, maar hier volgen een aantal dingen die ik zelf belangrijk vind:

  • Geef altijd een reactie op een bericht en antwoorden op vragen, ook als ze ‘stom’ zijn of negatief..
  • Als je iets moet uitzoeken voordat je antwoord kan geven, zeg dit dan door bv te mailen dat je dit even gaat opzoeken en dat je zsm erop terugkomt (en vergeet er dan niet op terug te komen, plan dit direct in!)
  • Geef altijd meer dan men verwacht. Dit kan een extraatje zijn in de vorm van een kadootje bij de bestelling of een leuk briefje of een email om te vragen of alles naar wens is, *cheerleading stem* be creative, be be creative!
  • Zorg voor duidelijke algemene voorwaarden en vul regelmatig je FAQ aan als je deze hebt..
  • Als je iets niet hebt wat de klant graag zou willen, verwijs ze dan door naar een persoon of winkel waar ze wel kunnen vinden wat ze zoeken. Zo zullen ze alsnog een positieve ervaring hebben met jou, ze zullen dan sneller bij je terugkomen dan dat je zegt: Nee helaas dit verkopen wij niet.

Ik hou altijd in mn hoofd, hoe wil ik zelf behandeld worden….. Dan zit je altijd goed (tenzij je nooit lief bent voor jezelf.. Maar dan kan ik me niet voorstellen want je bent immers een überknappe creatieve superster!!)

HULP NODIG?: