Etsy verandert zoekmethode
Als een Etsy shop owner zul je misschien niet verrast zijn, Etsy verandert namelijk regelmatig dingen (zoals de indeling van categorieën bijvoorbeeld). Nu zijn ze een nieuwe zoekmethode aan het testen,
personalized search zo noemen ze het.

In dit artikel een korte uitleg over wat ze precies veranderen en wat het voor je shop betekent. Heb je nog geen Etsy shop en wil je er meer informatie over dan kun je daar hier verder over lezen.

Relevancy Search vs Personalized Search:

De vorige zoekmethode was gebaseerd op relevantie, als je zocht naar groene oorbellen dan kreeg je dat te zien.. maar ook groene armbanden en groene juwelen en blauwe oorbellen (maar net wat er match met je titel en tags).

Met de nieuwe zoekmethode worden de zoekresultaten gebaseerd op de (shop) geschiedenis en voorkeuren van degene die zoekt. Dit is uiteraard voor iedereen anders, je zult dus altijd ergens anders ranken.

Voorbeeld:
Klant heeft vorige week een houten lamp gekocht bij bedrijf X en is op zoek naar een houten bijzettafel. Hij tikt dat in bij Etsy en de shop waar hij vorige week de lamp heeft gekocht staat bovenaan (omdat ze allemaal houten dingen verkopen), samen met de shops die hij vorige week bekeek toen hij op zoek was naar die houten lamp.

Wat betekent dit voor je shop?:

Niet zo gek veel, de titels en tags zijn nog steeds even belangrijk. Ook je foto’s moeten nog steeds top zijn en je moet vaak nieuwe producten online zetten (en/of renewen). Je manier van werken zal hierdoor dus niet veranderen.

Wat er wel verandert is dat je iets moeilijker kunt testen, je zult zelf niet meer goed kunnen controleren op welke pagina je staat omdat jouw plek bij iedereen die zoekt anders kan zijn. Bij de een sta je op rij 1 en bij een ander pas op pagina 4..

Je kunt uitloggen bij Etsy om te testen hoe je ranking is als je geen geschiedenis hebt, of in een incognito venster testen.

Klinkt eng ‘Etsy verandert zoekmethode’, maar dat valt mee hè? Nu kun je weer lekker creatief gaan doen :)