Selecteer een pagina

Je hebt keihard gewerkt aan de voorbereidingen van je webshop en nu wil je klanten! In dit artikel geef ik je allerlei tips en ideeën om je tanden in te zetten, zodat je in contact komt met je (toekomstige) klanten.

Vind je het moeilijk om jezelf en je bedrijf te promoten? Voelt het niet goed of niet leuk?:

Er zijn maar weinig mensen die het heel makkelijk vinden om zichzelf en/of haar producten te promoten, het is zeg maar ‘een dingetje’. Het is de reden waarom veel webshops er na een korte tijd mee stoppen, ‘Er komen geen klanten’.. Maar het is vrij logisch dat als je jezelf niet (genoeg) promoot dat er geen klanten komen. Denk aan een fysieke winkel zonder etalage en zonder bord op de stoep en zonder advertenties en reclame.. Dat werkt ook niet! Een webshop beginnen is in die zin niet anders dan een fysieke winkel.

Om het makkelijker te maken om jezelf en je bedrijf te promoten geef ik je een aantal tips en trucs om het op een leuke manier aan te pakken op een win-win manier. Als de klant een groot voordeel krijgt op wat voor een manier dan ook is het voor jou veel leuker om dat te delen met een groot publiek! Ik ga je helpen, onthoud: gewoon beginnen bij stap 1 en dan volgt de rest vanzelf!

Hoe vind je je eerste klanten, ronde 1:

Je hebt superhard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen, net als bij het openen van een fysieke winkel komt er heel veel kijken bij het openen van een webshop. Buitenstaanders onderschatten dit misschien, maar het verdient net zo goed een feestje als elk ander startend bedrijf!!


Zorg dus dat je een launch plant of een re-launch als je al begonnen bent. Maak er een knalfeest van en nodig iedereen uit die je kent. Dit hoeft niet perse een echt feestje te zijn (al is dat natuurlijk wel het allerleukste) maar dit kan ook een online feestje zijn.

Ik ga hier niet uitleggen hoe je een echt feestje bouwt, want dat weet je ongetwijfeld! Maar ik zal het begrip online feestje wel even uitleggen.

 • Sociale kanalen:

Zorg er allereerst voor dat je 1 of meerdere sociale media kanalen hebt en dat deze uitnodigend zijn voor je doelgroep, mooie banners, mooie profielfoto zorg ervoor dat ze direct denken ‘Hee dit is cool, ff scrollen!’

 • Vraag om hulp:

Omdat het makkelijker is om jezelf te promoten aan bekenden, is dit ook precies waar we beginnen! Je eigen netwerk: Maak een X aantal teksten voor je familie, vrienden, kennissen, echt iedereen die je kunt bedenken die je ooit gezien hebt en contactinformatie van hebt. In die berichten vraag je om gepaste hulp, zoiets als:

Familie:

Lieve oom & tante, (dit kan persoonlijker als je veel contact hebt uiteraard)

 

Zoals u misschien al weet ben ik mijn eigen webshop gestart! De voorbereidingen waren superleuk en nu ga ik officieel beginnen. Ik wil hierbij om uw hulp vragen, ik wil graag zoveel mogelijk bezoek in de start periode zodat mensen mijn nieuwe bedrijf kunnen leren kennen.

 

Wilt u meedoen om mijn social media berichten te delen op de kanalen waar u actief bent? Ik zal op [datum] van [tijd] tot [tijd] een online feestje houden met leuke acties. Ik hoop dat ik op u kan rekenen om deze acties te delen.

 

Ook zonder internet kunt u mij helpen door mensen te vertellen wat ik verkoop en mensen mijn webshop te laten zien. Ik zou hier echt mee geholpen zijn!

 

Groeten etc..

Vrienden:

Mensen van het goede leven!

 

Zoals jullie wellicht wel weten ben ik erg druk in de weer met mijn eigen webshop, nu ga ik van start en heb ik een social media army nodig! AND I WANT YOU!! Ik ga op [datum] van [tijd] tot [tijd] een ‘online feestje’ geven wat inhoudt dat ik meerdere keren per dag op verschillende social media kanalen zal gaan posten. Hier zullen leuke kortings- en weggeef acties bij zitten.

 

Ik wil bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht komen met mijn webshop, dus delen en liken en dan krijg je een drankje van me de volgende keer dat ik je zie ;)

 

Groetjes

Kennissen:

Beste die en die,

 

Ik ben de afgelopen maanden erg druk bezig geweest met het opzetten van een eigen webshop, ik verkoop [samenvatting van wat je doet].

 

Mocht u geïnteresseerd zijn in mijn producten wil ik u van harte uitnodigen op [datum] van [tijd] tot [tijd] om mijn webshop te bekijken en de daarbij horende social media kanalen.

 

Ik zal in deze periode veel kortings- en weggeef acties doen dus wie weet wint u wat! Hier heeft u alvast een kortingscode voor de webshop: STARTACTIE hiermee krijgt u een korting van 25% op het totaalbedrag!

 

Ik zou het super vinden als u mijn berichten zou willen delen zodat mijn start direct een goede start wordt!

 

Alvast hartstikke bedankt!

 

Groeten etc..

Door zulke persoonlijke teksten te sturen in plaats van een standaard facebook verzoek om een pagina te liken, vergroot je de kans op volgers en likers. Je laat namelijk zien dat je er werk in stopt en daarmee laat je zien hoe belangrijk het voor je is.

Ook helpt het om een afgebakende periode aan te geven voor je webshoplaunch/online feestje zodat mensen zich 1 keer voor je kunnen inzetten en daarna zich goed voelen omdat ze geholpen hebben, net als met verhuizen bijvoorbeeld! Als je iemand 1x helpt met inpakken dan denk je poehee ik ben een goeie vriend! (Dit geldt uiteraard niet voor je besties en mama’s en papa’s en andere mensen die altijd fan van je zijn).

Op deze manier hoef je je niet schuldig te voelen naar je netwerk toe, als ze je leuk en lief vinden dan zullen ze je graag helpen! Een algemene launch is veel moeilijker te coördineren dan een geplande launch in een afgebakende periode.

Acties die je kunt doen tijdens je launch/ launchperiode:

Allereerst is het belangrijk dat mensen weten wat je doet/welke producten je verkoopt.. Dus zorg dat er op je social media pagina(s) voldoende informatie te vinden is over jou en je producten. Begin je feestje met een leuke introductie ‘speech’, neem daar van tevoren tijd voor en formuleer het kort, bondig en duidelijk :)

 • Kortingsactie in de vorm van een happy hour, bijvoorbeeld van 15.00 tot 17.00, 50% korting op het goedkoopste artikel.
 • Als je standaard geen gratis verzending doet kun je voor je online feestje een gratis verzending actie doen voor alle bestellingen die er die dag worden gedaan.
 • Mijlpaal actie: Bij de eerste 50 volgers verloot je een product onder de volgers, of je geeft bijvoorbeeld een kortingscode aan de eerste X mensen die zich voor je nieuwsbrief inschrijven.
 • Je kunt mensen laten stemmen op producten; waar willen jullie de komende tijd een korting op: deze ketting of dit jurkje en vertel ons waarom! De leukste reactie wint het product van hun keuze.

Zo zijn er nog veel meer acties te bedenken afhankelijk van wat voor een producten je verkoopt. Zorg voor veel actie en interactie tijdens dit online feestje, maak er een dag van met een paar vriendinnen allemaal met tablet op schoot en lekker veel liken en reageren.

Hou altijd je prijzen in de gaten voor je kortingen geeft, je moet er natuurlijk geen verlies op gaan draaien. Maar wees ook niet te zuinig met kortingen, want in deze start periode is het heel belangrijk om bezoek naar je shop en je social media te krijgen.

Hoe vind je je eerste klanten, de tweede ronde:

Na je launch is het natuurlijk de bedoeling dat de bestellingen komen binnendruppelen, het liefst zelfs stromen, maar we moeten ook realistisch blijven. Bedenk, het is geen sprint! Ook als je geen tot weinig klanten hebt moet je je hoofd niet laten hangen.

Het creëren van terugkerende klanten:

Vraag aan je klanten of ze een review willen geven voor het product dat ze gekocht hebben, je kunt in ruil daarvoor een kortingscode geven die ze op de webshop kunnen gebruiken. Dat is een voordeel voor hen én voor jou want zo creëer je terugkomende klanten én je hebt een review!

Je kunt vragen naar een review door het op een (visite) kaartje te (laten) drukken en bij de bestelling te doen. Als ze dan het product ontvangen en helemaal blij zijn met hun nieuwe ‘wat ze ook gekocht hebben’ dan is het top of mind en zijn ze direct in de stemming voor een top review :)

Doelgroep opzoeken; Facebook groepen, forums:

Voor de tweede ronde wil je natuurlijk ook meer nieuwe klanten! Ga op zoek naar waar jouw doelgroep rondhangt! Heb je nog niet duidelijk voor ogen wie je doelgroep is? Check dit artikel!

Facebook heeft heel veel groepen waar je lid van kunt worden, meld je aan en ga met mensen in gesprek! Gewoon als jezelf, niet als je ‘verkoper zelf’.

 

Stel je verkoopt dingen voor baby’s/kids dan kun je op zoek gaan naar groepen voor zwangeren, jonge moeders, sportieve mama’s, werkende mama’s, help al mijn vrienden hebben kinderen groep.. (Die moeten dan namelijk vast vaak kadootjes kopen wink wink).

Trek er een middag voor uit en ga op zoek naar groepen waar jij denkt contact te kunnen maken met je doelgroep, kies er een stuk of 5 uit (je kunt max van 300 groepen lid worden geloof ik, dus meer dan 5 is ook geeen probleem) en ga plannen wat je waar gaat delen.

Zorg voor een juiste balans en ga niet alleen advertenties droppen.. En als je een keer een advertentie plaatst (kijk wel goed naar de richtlijnen van de groep voor de regels) zorg dan dat hij past bij de groep!

Stel je zit in de groep mama’s met inkt dan gebruik je wellicht een andere afbeelding/advertentie dan wanneer je adverteert bij hakende mama’s (ik ben toevallig beide :D haha dus misschien niet zo’n goed voorbeeld..)

Natuurlijk kun je ook op zoek naar forums met dezelfde onderwerpen.

Binnen deze groepen kun je van tijd tot tijd leuke acties doen, zoals: ‘Alleen vandaag 20% korting op huppeldepup’.

Hoe vind je je eerste klanten, de derde ronde:

Samenwerken:

Na al deze acties heb je ongetwijfeld klanten, maar als je nu stil blijft staan zal dit weer afnemen en misschien zelfs stoppen. Een derde optie om klanten aan te trekken is om een bedrijf of persoon te zoeken met een product die jouw product goed aanvult. Jullie doelgroep is hetzelfde, maar jullie lopen elkaar niet de weg.

Bijvoorbeeld iemand die kinderkleding verkoopt kan goed samenwerken met iemand die haarspeldjes, haarbandjes en beanies voor kinderen verkoopt.

Start samen een leuke actie en bereik dubbel zoveel mensen!!

 

Samenvatting:

Ronde 1

 • PARTY HARDY!! Vier de start van je eigen bedrijf, het is een echt bedrijf laat je door niemand wijsmaken dat een online winkel geen echte winkel is! Als je uitstraalt naar je omgeving dat je het er ‘gewoon even bij doet’ en er zelf geen groot ding van maakt is dat hartstikke zonde!! Jij bent een winkel gestart, dat is een BIG DEAL en dat verdient een feestje!!
 • Maak gebruik van je netwerk zodat je geïntroduceerd wordt bij hun netwerk.
 • Bedenk leuke acties met een win-win uitkomst voor jou en je klant.

Ronde 2

 • Probeer klanten te laten terugkeren door goede service en aftersales.
 • Zoek je doelgroep op, gebruik daarbij (bijvoorbeeld) Facebook groepen en forums.

Ronde 3

 • Start een samenwerking met een (online) business die complementerende producten verkoopt om in 1x een groter publiek te bereiken. Plus samenwerken met andere mensen die gepassioneerd zijn in wat ze doen is supertof!!

Zo dat was een lang artikel, maar hopelijk helpt het je op weg!! Deze tips kun je natuurlijk ook gebruiken als je al klanten hebt, maar er gewoon meer wilt!

Gefeliciteerd met je webshop en veel succes en plezier bij je launch. Hou de lol erin en geniet van elke dag dat je je eigen bedrijf aan het opbouwen bent!!

 

 

Zelf aan de slag met je website?

 

Wil je zelf aan de slag om een eigen website te beginnen, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koopt het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang, jij betaalt hier niks extra’s voor. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

 

Divi WordPress Theme