Selecteer een pagina

Deel 1: Online producten verkopen? Hier vind je hulp bij het kiezen van een verkoopplatform!

Hee lieve creatieve superster!! Hoe is het? Ik heb begrepen dat je graag je eigen maaksels wilt gaan verkopen.. Tohof!!

Ik heb, zoals jouw grootste fan hoort te doen, allerlei mogelijkheden uitgezocht om je creaties online te verkopen. Dit is deel 1 van een serie van 3 en dit eerste deel gaat over het kiezen van een verkoopplatform.

Deel 2. Dit artikel gaat over hoe je de prijs bepaalt van je product en hoe je je producten het beste kunt presenteren. Ook staat hier een rekentool zodat je makkelijk kunt berekenen hoeveel geld je moet gaan vragen om winst te maken.

Deel 3. Dit laatste deel gaat over verstuur en verpakkingsmogelijkheden en klantenservice.

Je hebt dus producten en wilt deze gaan verkopen, hieronder een aantal opties en daarbij de voor- en de nadelen.

Ik ga ervan uit dat je zelf weet hoe je je producten moet maken, maar als je inspiratie wilt voor het ontwikkelen van een product mag je me uiteraard mailen! (Ik heb ervaring met de naaimachine, kan vrij goed haken en ik kan tekenen..)

ONLINE PRODUCTEN VERKOPEN OP FACEBOOK

Een makkelijke plek om snel te beginnen met verkopen is natuurlijk Facebook. Het is in een zucht en een tel opgezet en je kunt dit helemaal zelf zonder extra kennis.

Tips opzetten verkoop pagina Facebook:

Je moet uiteraard beginnen met het opzetten van een pagina. Bedenk goed wat je wilt uitstralen met je merk, net als bij een fysieke winkel of een webshop is het je visitekaartje naar je klant toe. Klanten zien als enige je pagina en weten verder niet hoeveel tijd en energie je steekt in je producten, verpakking etc. ténzij je het ze laat zien! Laat je klanten zien hoeveel tijd, liefde en energie je steekt in je producten/ merk door direct een sfeerimpressie te geven op je pagina.

Bij Facebook heb je niet heel veel opties om je eigen stempel erop te drukken, dus is het extra belangrijk om het goed te doen op de plekken waar mogelijk:

Banner:

Maak een mooie banner die past, afmetingen veranderen soms een beetje (vanwege updates van Facebook) maar afmetingen 851px bij 315px werken goed. Zet producten in je banner, of een leuke tagline of call to action! Zorg dat het meteen de sfeer geeft die je wilt uitstralen.

Profielfoto:

Houd er rekening mee dat je profielfoto niet alleen op je pagina te zien is, maar ook los bij al je reacties op je klanten en op andere plekken op Facebook. Zorg er dus voor dat hij herkenbaar is! Als afmeting voor een profielfoto kun je 180×180 aanhouden, er wordt een foto (of afbeelding) getoond van 160×160.

afmetingen facebook banner en profielfoto

Facebook groepen:

Het is hard werken, maar zeker mogelijk om via Facebook te verkopen. Wel moet je rekening houden met het feit dat het een social media platform is.. Je hebt een X aantal vrienden en die delen eens wat en die kopen eens wat. Maar laten we zeggen 6 maanden later heeft iedereen die jou een lieffie vindt een creatie van jou in huis en dan loopt de business terug.. Hoe krijg je nieuwe klanten? Hoe bereik je je doelgroep? Facebook is vrij hard en laat posts die niet gesponsord zijn (dus die waar je niet voor betaald) vrij weinig zien. Dus echt grote exposure krijg je niet zonder betaalde advertenties. Om nieuwe klanten binnen te halen en om gevonden te worden door de zoekmachines is een site met goede content (en een tegenwoordig onmisbaar blog) eigenlijk wel een must als je ook op de lange termijn je boterham ermee wil gaan verdienen. Maar als je Facebook als enige verkoopplatform gebruikt, (maar zeker óók als je het als promotieplatform gebruikt voor bij je webshop) is het verstandig om je bij relevante Facebook groepen aan te melden.

Voorbeeld:

Je verkoopt sieraden met namen erop; je kunt dan lid worden van groepen in de categorie zwangere vrouwen (en dan armbandjes met kindnamen promoten) of een categorie zoals Kerstkado ideetjes (en dan je promotie afbeelding daarop afstemmen). Je kunt alle kanten op!

Dus samengevat: Facebook is een prima verkoopplatform, zeker als begin, maar als je echt je boterham ermee wilt verdienen raad ik wel aan een webshop te starten en Facebook als promotieplatform te gebruiken. Via Facebook kun je het bestelproces niet automatiseren, mensen kunnen niet met iDeal betalen, alles moet via privéberichten en emails. Als je er lange termijn mee aan de slag wilt, is het natuurlijk belangrijk dat ook je administratie op orde is!

___________________________


Zelf aan de slag met je website?

 

Wil je zelf aan de slag om een eigen website te beginnen, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koopt het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang, jij betaalt hier niks extra’s voor. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

 

Divi WordPress Theme

____________________________

online producten verkopen bij Etsy

Etsy is een verkoopsite met een geheel eigen community. Als je hier op verkoopt lever je een klein percentage in van je verdiensten, maar dit is vrij weinig en dus prima te doen. De producten die je gaat verkopen moeten wel handgemaakt of vintage zijn.. Het opzetten van een Etsy shop is heel eenvoudig en Etsy heeft een enorm uitgebreid handboek waar je kunt zoeken naar antwoorden en ze hebben een forum waar je al je vragen kwijt kunt.

Zo ziet een Etsy ‘homepage’ eruit:

online producten verkopen etsy

Product promotie op Etsy:

Je kunt de focus leggen op je producten promoten aan de Etsy bezoekers of aan iedereen: dit klinkt raar dat snap ik, maar ik ga het uitleggen.

Bij elk product dat je wilt verkopen kun je bij Etsy een titel invoeren, een beschrijving van het product en tags (13 stuks). Etsy heeft zijn eigen ‘zoekmachientje’ gebaseerd op relevantie. Deze zoekmachine zoekt alleen in de titels en de tags en je wordt het hoogst gewaardeerd als je titel en tags matchen: voorbeeld: Titel: Printable nursery poster geometric for little girls Tags: printable – nursery – poster – geometric – little girls, zo bepaalt Etsy wie waar in de zoekresultaten komt te staan. Dan blijft er nog de beschrijving over en die wordt door Google en andere zoekmachines bekeken en geïndexeerd.

Als je kiest voor een Etsy shop en je je op Etsy bezoekers (die al een account hebben en bekend zijn met Etsy) gaat richten moet je daar dus ook je doelgroep op aanpassen. UPDATE: Etsy verandert zoekmethode.

 

Kosten om je producten te verkopen op Etsy:

Je betaalt per product (bij Etsy noemen ze dat een listing) 20 cent en dan staat hij 4 maanden online. Bij elke verlenging betaal je weer die 20 cent. Als je een product verkoopt dan gaat er automatisch 3,5% naar Etsy. Als je er bij je prijsbepaling rekening mee houdt dan kost het je niks of in ieder geval vrij weinig!

 

Overzicht aanmaken listing op Etsy:

etsy listing online verkopen

Zoals je ziet is het een kwestie van wat velden invullen en foto’s toevoegen en je bent in business! Dus het is heel snel en simpel op te zetten.

Nadelen Etsy: tja.. Het is een winkel in een warenhuis idee.. Dat zou je als nadeel kunnen zien..
Je kunt er wel een eigen banner plaatsen en je kunt je about page mooi vormgeven met meerdere foto’s van bijvoorbeeld je werkplek/atelier, maar het heeft niet dezelfde look and feel als een site die van top tot teen gebadderd heeft in jouw Brand..
Het is erg internationaal, dus stel je verkoopt alleen Nederlandse tegeltjes dan is t misschien niet ideaal als enige verkooppunt.

online producten verkopen via Dawanda

Dawanda is vergelijkbaar met Etsy, maar een stuk kleiner en Europees. Je kunt hier ook alleen zelfgemaakte items verkopen, dus geen ingekochte producten. Je kunt een eigen banner uploaden om je ‘shop’ een eigen look te geven. Ik heb zelf geen account bij Dawanda, dus weet niet exact wat de zoekmethode is op deze site..

online producten verkopen op Tictail

Tictail is van Zweedse origine.. Het wordt een soort Tumblr genoemd, maar dan voor webshops. Je maakt een account aan en je kiest een interface en welke features je wilt hebben en Boem je bent online! Je kunt bij Tictail ook een eigen domeinnaam gebruiken, dus je zit niet vast aan een blutblat.tictail.com URL..

Je hebt geen tot weinig CSS en HTML kennis nodig om je shop online te krijgen en het ziet vrij professioneel uit! Ik raad in ieder geval wel aan als je voor tictail kiest om gewoon je eigen domeinnaam te gebruiken.. Je kunt hier alles verkopen wat je wilt, dus het hoeven niet specifiek zelfgemaakte producten te zijn zoals bij Etsy en Dawanda.

online producten verkopen op je eigen WordPress webshop (aanraderrrr!)

Je kunt hiervoor ook je eigen domeinnaam gebruiken en vervolgens een thema kiezen. Er zijn onwijs veel toffe plugins voor verkrijgbaar en door WooCommerce, Woodojo en ecommerce plugins kun je er ook prachtige webshops mee maken. Ook kun je er een blog op bijhouden wat bijna niet meer is weg te denken om publiek naar je site te krijgen (Google heeft wat te lezen nodig om je interessant genoeg te vinden). Het is ook mogelijk om een bestaand thema uit te bouwen als je wat basis code kent of je kunt iets geld investeren om een WordPress webshop te laten maken door iemand die weet hoe het moet.

Mijn website is ook een WordPress website. Door het CMS (content management systeem) kun je na het opzetten vrij eenvoudig je site onderhouden, het aanmaken van blogberichten en pagina’s werkt vergelijkbaar als hoe je werkt met een tekstverwerker. Mogelijkheden zijn eindeloos en het is (in basis) gratis, al raad ik je wel aan om goed te kijken naar welk thema je gaat gebruiken en welke plugins daar geschikt voor zijn! Soms kun je beter voor een betaald thema kiezen (die zijn goed betaalbaar!)

Zo dat was een hele lijst, maar hopelijk heb ik het goed voor je samengevat!!

Klik hier voor Deel 2. Dit artikel gaat over hoe je de prijs bepaalt van je product en hoe je je producten het beste kunt presenteren. Ook staat hier een rekentool zodat je makkelijk kunt berekenen hoeveel geld je moet gaan vragen om winst te maken.

Klik hier voor Deel 3. Dit laatste deel gaat over verstuur en verpakkingsmogelijkheden en klantenservice.

 

Zelf aan de slag met je website?

 

Wil je zelf aan de slag om een eigen website te beginnen, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koopt het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang, jij betaalt hier niks extra’s voor. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

 

Divi WordPress Theme