Selecteer een pagina

Veel beginnende ondernemers vinden het moeilijk zichzelf ‘in de markt te zetten’. Maar als je het zakelijke er even afhaalt, zul je zien dat netwerken en marketing niet veel verschillen van flirten en andere ontmoetingen in het dagelijkse leven.

Het eerste contact:

Je ziet iemand die je bevalt (mooie ogen/potentiële klant); je kijkt zijn of haar kant op en geeft een blik waaruit de ontvanger kan opmaken dat je geïnteresseerd bent. Dit kan bijvoorbeeld in een kroeg zijn in het dagelijkse leven of in een zakelijke retweet op twitter. Een ideale gelegenheid om je goed geoefende elevator pitch te gebruiken.

In beide gevallen is een eerste contact gelegd; als je er nu geen energie meer insteekt, gaat het direct weer verloren.

Doorpakken en volhouden:

Als je nu direct een vervolgstap zet, brutaal een drankje aanbiedt/ directe vraag aan de potentiële klant stelt óf rustig dichterbij gaat staan en kijkt naar zijn potje pool/ een reactie achterlaat op de website van je ’target’, dan is de kans dat je in zijn geheugen blijft hangen een stuk groter.

Het moet natuurlijk niet hierbij blijven. Een beginnende relatie – persoonlijk of zakelijk – kost veel energie en tijd. Verdiep je in je persoonlijke danwel zakelijke flirt en stel vragen, zorg dat je weet wat de behoeften van de ander zijn en wat jij kan betekenen in het leven van deze persoon.

Zorg er ook voor dat deze persoon jou leert kennen, niet dat je met je sokken aan slaapt maar relevante nuttige dingen (een persoonlijke flirt komt daar misschien vanzelf wel achter). Maak jezelf top of mind, bij voorkeur gekoppeld aan je dienst of product. Je kunt je bijvoorbeeld laten zien op plaatsen waar je, nu inmiddels bijna, klant ook is.

Voorbeeld: Ben je een wedding planner? Laat je dan zien op plaatsen (online/ offline) waar de bruid to be rondhangt. En promoot jezelf daar, laat je van je beste kant zien. Een beetje zoals vroeger op de middelbare school; ‘Kom, we lunchen bij het fietsenhok vandaag want daar staat ‘Dingetje’ ook altijd…’

Zorg ervoor dat je in het hoofd van je person of interest gekoppeld wordt aan de dienst (of product) die je levert. ‘Hé, dat is die van die retweet, die was ook op die beurs van de week en volgens mij is dat diegene die gespecialiseerd is in Shabby Chic bruiloften!’ En BAM je hebt d’r!

Waarmaken:

Jij hebt niks aan loze beloftes en prietpraat dus je klant ook niet. Maak waar wat je zegt en be the best you can be. Marketing hoeft niet TellSellerig, marketing kan gewone interactie zijn zoals je in het dagelijkse leven altijd al hebt in de supermarkt, op het schoolplein of in de kroeg… Alleen dan door aanwezig te zijn op social media, te netwerken en dat soort eng klinkende dingen.

En als je eenmaal op de kaart staat, tja dan is marketing weer een heel ander verhaal ;-) #hogerbudget #personeel #datsoortdingen

No worries, jij kan dit!