Selecteer een pagina

Ik werk voornamelijk met startende online ondernemers en de meesten hiervan beginnen een webshop (of site). Wat mij opvalt is dat er veel onduidelijkheid is over wat SEO nou eigenlijk is. In dit artikel leg ik uit hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.

Als ik zo’n vraag krijg probeer ik daar altijd zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven, maar omdat het tijd en energie kost huurt men mij vaak in om het maar voor hen te doen. Dit kost geld en als starter wil je dat natuurlijk aan andere dingen besteden! Hieronder ga ik het daarom zo duidelijk mogelijk aan je uitleggen. GRATIS :)

Hoe gaat het ranken van je webshop, DIY style?

*Zorg er eerst even voor dat de plugin YOAST geïnstalleerd is en geactiveerd is. Als je nu geen idee hebt waar ik het over heb dan is dit misschien een stapje te ver, je kunt me altijd mailen als je ergens niet uitkomt! Nicky, help ik weet niet hoe ik een plugin installeer!

Waar wil je op gevonden worden?

Keyword research (zonder keyword planner tool!)

Het doel van je bezighouden met SEO is natuurlijk dat je gevonden wordt door potentiële klanten. Dus je begint met de klantbehoefte:

  • Wat je als eerste moet doen is bepalen wie dat zijn en waar ze op zoeken. Neem hier even de tijd voor en maak een lijst van onderwerpen en zinnen zoals je ze zelf zou tikken.
  • Vervolgens ga je die woorden en zinnen zelf intikken op Google, wat zijn de resultaten? Dat zijn je concurrenten! Die ranken momenteel op de woorden/zinnen (keywords / keyword phrases) die jouw toekomstige klanten gebruiken.
  • Probeer te knutselen met de zinnen en blijf proberen ook tot er minder relevante resultaten naar boven komen.

    Voorbeeld: Ik zoek een coach voor mijn konijn / coach voor konijn gezocht / wie kan een konijn coachen / coaching konijn mogelijk / echte konijnen coach / konijnencoach brabant / etc etc (wij hebben net een konijn gekocht voor de kids dus zit in konijnen mode, BOB!)

    Ik zeg ga door ook tot je minder relevante resultaten tegen komt omdat dat betekent dat je dan minder concurrentie hebt. Je moet wel altijd goede zinnen blijven gebruiken, zinnen waar mensen echt op zullen zoeken.

  • Dan maak je een selectie van die woorden en zinnen (hoge, medium en lage concurrentie) en bekijk je de concurrenten die getoond worden. Krijg jij zin om te klikken, is het een goede wervende tekst? Probeer bij de blogartikelen van je concurrenten uit de buurt te blijven, niet lezen dus! Bekijk alleen de zoekresultaten (titel + meta description). Je wilt niet onbewust iets teveel geïnspireerd raken door je concurrenten, gewoon lekker je eigen tekst schrijven met als hoofdonderwerp je keyword / keyword phrase!

SEO op je pagina’s:

Ranking is belangrijk voor (bijna) elke pagina. Bovenstaande verhaal geldt niet alleen voor je blogartikelen op je website / webshop. Maar ook voor al je andere pagina’s dus ook je productpagina’s!

Het is belangrijk dat je elke pagina optimaliseert voor Google, dit kun je doen met behulp van de plugin YOAST waar ik het net al even over had.  

Je geeft elke pagina een ‘doel’ bijvoorbeeld je Over mij pagina gaat over jou en wat jij voor je klanten kan betekenen. Je kunt als focus keyword: informatie over ‘je naam’ gebruiken of samenwerken met ‘je naam’ Of voor een info pagina over je diensten kun je gebruiken: Coaching voor eigenwijze konijnen of konijnencoach brabant.

SEO in je teksten:

Alle teksten die je op je pagina zet moet je schrijven met het doel van die pagina in je achterhoofd. Als je focus keyword: Konijnencoach is, dan is het verstandig om dit woord (en varianten hiervan) terug te laten komen in je tekst (die uiteraard over dit onderwerp gaat, je kunt niet ineens over kookplaten gaan schrijven dat vindt Google niet zo leuk). Zet de keyword phrase ook in een titel ergens op de pagina (eerder =beter) (H1 t/m H6) en als alt title van je afbeelding(en).

Let op: Je schrijft voor mensen, je optimaliseert voor Google

SEO bij je afbeeldingen en/of andere media:

Zoals hiervoor al even aangekaart is het ook verstandig om de afbeeldingen van de pagina de juiste keywords mee te geven. Dit kun je doen door naar bewerken te gaan bij je afbeelding en daar de alt title in te vullen. Ook andere media zoals filmpjes en geluidsfragmenten kun je de juiste woorden/ zinnen meegeven.

SEO in je blog:

Ik zeg altijd begin een blog.. Maar wat ik eigenlijk bedoel is; schrijf super goede, informatieve grappige toffe content!! Een blog is de makkelijkste plek om dit te doen, maar als het geen top blog wordt kun je beter geen blog starten. Geen blog is beter dan een slechte blog.

Als je een blog wilt starten om verkeer naar je website te krijgen, dan moet het zo’n eerder genoemd supertof en goed doordacht blog worden. Niet een kort stukje van een paar honderd woorden.. maar tussen de 1500 – 2000 woorden het liefst. 

Als je liever je klanten binnen hengelt via Social Media en je geen tijd hebt om een blog te onderhouden dan is dit geen probleem. Je hebt dan een ander plan om verkeer te genereren, maar zorg dus altijd dat je een plan hebt.

Kies je voor een blog bij je webshop dan moet je zorgen voor goede artikelen die aanspreken bij je doelgroep. Zet ze boordevol relevante en het liefst unieke informatie en tips. Gebruik afbeeldingen of maak Infographics ter illustratie doe wat je kan om er een goed artikel van te maken. Begin met een inleiding dan een romp en een staart.. Zorg voor een aantal tussenkopjes als je de romp aan het schrijven bent en gebruik opsommingstekens als dit nodig is om het lezen makkelijk te maken.

Ja maar wat heeft dat met SEO te maken?! Nou.. RankBrain (robot van Google) is een algoritme die bijna alles ziet zoals een echt mens ze ziet. Hij snapt associaties en ziet meteen of een tekst gaat over het keyword of niet. Hoe makkelijker de tekst te lezen is en hoe volledigerderder hoe beter, daarom krijg je ook ‘bonuspunten’ voor het gebruiken van verschillende soorten media.

ranken van je webshopranken van je webshop

Wat moet je niet doen: Panda / Penguin:

Let ook weer niet teveel op je keyword / keyword phrase want Google kan je ook bestraffen. Er zijn penalties voor crappy sites en keyword bashers..

  • Het Panda algoritme (doet beetje hetzelfde of iig overlap met RankBrain)

Kijkt naar de kwailteit van je webshop / site, de kwaliteit van je content. Heb je alleen maar pagina’s met magere informatie dan zul je niet gerankt worden als een site van hoge kwaliteit. Als je blogt, maar er niet veel TLC aan geeft (tender,  love & care) en dus alleen een kort stukje schrijft en er een paar keer je keywords in gooit.. Boehoe, dat werkt ook niet. Schrijf altijd vanuit een probleem of verwondering die je klanten kunnen hebben en zorg ervoor dat ze iets geleerd hebben na het lezen van je artikel. Uiteraard kun je ook gewoon een lol blog beginnen, maar dan blog je niet om hoog te ranken met je webshop / verkeer binnen te krijgen maar alleen omdat je het leuk vindt.

  • Het Penguin algoritme

Kijkt naar onnatuurlijk linkjes van en naar je site, gekochte linkjes op sites van slechte kwaliteit bijvoorbeeld. Met onnatuurlijke linkjes bedoel ik linkjes met als enige doel het hoog ranken op Google. Dit is iets wat niet meer werkt, Google heeft Penguin in het leven geroepen om dit tegen te gaan en penalties te geven waar nodig.

Dus wat moet je niet doen:

  • Liefde voor je website/ webshop vermijden
  • Slechte content maken
  • Linkjes (backlinks) creëren alleen om het hebben van backlinks.

XML Site map:

Ook niet onverstandig, een sitemap aanmaken. Ook dit kan je met de plugin YOAST vrij eenvoudig zelf doen, dit is tenslotte een DIY artikel :)

Een sitemap is eigenlijk gewoon een lijst van pagina’s van je site. Deze lijst zorgt ervoor dat Google je site makkelijk kan crawlen en bij elke pagina terecht komt zodat deze geïndexeerd kunnen worden. Als je geen sitemap hebt, dan zal Google alle pagina’s zelf moeten vinden door linkjes te volgen van de ene pagina naar de andere.. Als je niet naar elke pagina gelinkt hebt, dan kan het zijn dat die pagina niet geïndexeerd wordt.

Andersom kun je er ook voor kiezen om sommige pagina’s uit je sitemap te laten als je juist denkt dat deze niet goed zijn voor de ranking van je webshop (bijvoorbeeld pagina’s met heel weinig content).

In je dashboard klik je op Y (yoast logo) SEO en in het menu eronder verschijnen alle opties. Daartussen staat XML site maps, daar moet je sitemaps inschakelen en je kunt daar kiezen waar je sitemaps voor wilt (gewoon even alle opties doorlopen). Ik raad aan in ieder geval een sitemap voor pages, posts en images te maken.

Je kunt met Yoast ook de koppeling maken met Google Search Console.

Overige dingen die helpen met het ranken van je webshop:

  • Google zal je site/shop toffer en toffer gaan vinden zodra “RankBrain” merkt dat klanten je tof vinden. Dus zorg dat je klanten je tof vinden!! Online tof bedoel ik.. Goede reviews, reacties op je blogs etc.
  • Snelheid van je site is belangrijk, je wordt echter niet beloond als je een snelle site hebt.. je wordt wel gestraft als je een trage site hebt.. dus either way wel belangrijk!!
  • CTR is heel belangrijk geworden (click through rate), dit is de verhouding van het aantal keer dat je getoond wordt op Google en hoe vaak men daadwerkelijk op je klikt.
  • Social shares helpen zeker mee aan populariteit.
  • Oprechte backlinks helpen nog steeds wel met hoger ranken.

 

Ik ben ongetwijfeld nog van alles vergeten, want het is een veelomvattend onderwerp maar de basis is uitgelegd en je kunt hiermee zeker aan de slag om de ranking van je webshop te verbeteren!
TJAUW!!

HULP NODIG?: