Selecteer een pagina

Aan het eind van dit artikel weet jij hoe je moet starten met MailChimp. je kunt je 1e nieuwsbrief versturen! Je wilt eigenlijk wel een toffe nieuwsbrief, maar wow dat ziet er superingewikkeld uit en ‘Ik kan dat niet!’.. Nou jij kan dat zeker wel en ik ga je helpen!

Voor degene die niet weten wat Mailchimp is zal ik het even kort samenvatten:
Mailchimp is een online service die je kunt gebruiken om nieuwsbrieven of soortgelijke campagnes te versturen. Als je niet meer dan 2000 e-mails per maand verstuurt dan is het gratis en daar houden we van!

Een MailChimp account aanmaken is heel eenvoudig, gewoon met e-mail en naam en even verifiëren en tadaa. Dus dat ga ik niet helemaal uitleggen, dat kan jij gewoon!

Starten met Mailchimp Stap 1:

Hoe maak je een lijst aan?

Om te kunnen starten met MailChimp heb je een lijst nodig. Je lijst is de plek waar alle e-mailadressen staan van de mensen die zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief. Je hoeft het niet bij 1 lijst te houden, je kunt er meerdere aanmaken of je basislijst in stukjes indelen. Bijvoorbeeld als je mensen de keuze geeft om naast de nieuwsbrief ook extra kortingen te ontvangen oid. Maar voor de meeste zal 1 algemene lijst voldoende zijn! Het maken van een lijst is vrij eenvoudig:

Stap 1: Inloggen bij MailChimp
Stap 2: Klik op ‘Lists’
Stap 3: Klik op ‘Create List’

starten met mailchimp lijsten

 

  1. Naam van Lijst / List Name: Hier vul je een naam in zodat het duidelijk is wat voor een lijst het is, bijvoorbeeld: “Nieuwsbrief”. Mensen die zich inschrijven zien deze naam ook, dus zorg ervoor dat het goed samenvat wat het is.
  2. Standaard ‘Van’ E-mail / Default ‘From’ Email: Hier vul je het email adres in waarmee je je nieuwsbrief wilt versturen. Let op: gebruik geen bedrijfsnaam3[email protected] maar bijvoorbeeld [email protected] of [email protected] (uiteraard alleen als dit bestaande e-mailadressen zijn ;)
  3. Standaard ‘Van’ Naam / Default ‘From’ Name: Je kunt hier je eigen naam (met of zonder achternaam) invullen of bijvoorbeeld de naam van je website/webshop. Dit zien de mensen die zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief als naam van verzender staan.
  4. Herinnering / Reminder: Hier kun je een zinnetje zetten zoals: Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief op www.bedrijfsnaam.nl
  5. Je adres / Address: Je bent verplicht een adres te gebruiken als je e-mails/nieuwsbrieven verstuurt, die kun je hier invullen.
  6. Notificaties / Notifications: Hier kun je kiezen hoe vaak je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe abonnee’s.

Starten met MailChimp manage subscribers

 

  1. Statistieken / Stats:
    Hier kun je allerlei informatie vinden over je abonnees, maar dat wordt pas interessant als je meerdere inschrijvingen hebt. En net als bij alle andere soorten statistieken, staar je er niet blind op, vooral niet in het begin.
  2. Beheer abonnees / Manage Subscribers:

Starten met MailChimp: Segmenten:

Je kunt onder dit kopje segmenten aanmaken (segments). Dat betekent dat je een aantal e-mailadressen apart selecteert om iets aan te versturen. Denk aan een e-book die de andere groep al wel heeft ontvangen of iets soortgelijks. Je hoeft dan niet een hele nieuwe lijst aan te maken maar je gebruikt dan gewoon een segment. Om dit te doen klik je op segments en vervolgens op create new segment rechtsboven. Je kunt dan met de hand e-mailadressen selecteren of je zoekt bijvoorbeeld op datum van inschrijven.

Starten met MailChimp: Groepen:

Als je wilt dat je abonnees zelf kunnen aangeven of ze bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een nieuwsbrief willen ontvangen. Of zich willen inschrijven voor de kortingsbonnen per mail, maar niet voor de nieuwsbrief. Dan kun je groepen aanmaken. Je kunt dit dan bij je inschrijfveld op je site zetten zodat men het zelf kan kiezen. Maar je kunt ook in MailChimp zelf de groepen samenstellen (bijvoorbeeld Groep 1: zaalvoetbalvereniging nieuwsbrief en Groep 2: Info voor de vlaggers en scheidsrechters). Dan kun je aan groep 2 in dit voorbeeld af en toe een extra infomail sturen.

Je kunt er dus zelf voor kiezen of je het op ‘public’ zet (en de mensen zelf laat kiezen) of op ‘private’ en dan selecteer jij de e-mailadressen voor in de groep.

Een groep aanmaken doe je net als een segment aanmaken, GROUPS → CREATE NEW GROUP

  1. Voeg abonnees toe / Add Subscribers:

Dit kun je handmatig doen of als je al een lijst hebt met e-mailadressen dan kun je deze uploaden als CSV-bestand. Maar ik ga ervan uit dat je net start en dus nog geen grote lijst hebt. Mocht dit wel zo zijn en het wil niet lukken, mail me even en dan kijk ik hoe ik je kan helpen!

  1. Inschrijfformulieren / Sign Up Forms:

Hier kun je de inschrijfformulieren maken die op je site komen te staan, hoe dat moet leg ik iets verder in het artikel uitgebreid uit.

  1. Instellingen / Settings:

Hier kun je de instellingen van je lijst bekijken en veranderen.

Starten met Mailchimp Stap 2:

Hoe maak je templates?

Om een campagne te versturen (dat leg ik bij stap 3 uit) moet je eerst een template aanmaken. Dit is de leukste stap! *Stem van Darkwing Duck* LATEN WE LEKKER CREATIEF GAAN DOEN!!

Je begint met klikken op ‘Templates’ → Create template. Dan kom je op een overzichtspagina van allerlei verschillende lay-outs die je als basis kunt gebruiken voor je nieuwsbrief. Kies dan voor tabje 2: “Themed template”. Dan krijg je een template zoals hieronder:

starten met mailchimp template

 

Je kunt verschillende blokken naar je basis template slepen en deze veranderen naar je eigen smaak. Hieronder een korte beschrijving van de blokken, maar je leert het het snelst als je er lekker mee aan de slag gaat!

starten met mailchimp design editor

  1. Text: Als je ergens tekst wilt hebben dan sleep je dit tekstblokje naar je template, er komt dan een rij tevoorschijn waarin staat DROP BLOCK HERE, kies een mooie plek en drop ‘em! Aan de rechterkant kun je dan je tekst invoeren en bewerken. Je kunt het lettertype aanpassen (font), de grootte, de kleur en nog veel meer!
  2. Boxed text: Is hetzelfde als Text maar dan komt er een leuk randje of achtergrond bij je tekst (zie voorbeeldje)
  3. Dividers: Dit zijn lijntjes om je tekst wat mooier op te maken stel je wilt 2 onderwerpen bespreken zonder afbeelding ertussen dan kun je er een divider tussen zetten, zodat het toch duidelijk een nieuw stukje is.
  4. Image: Dit is een afbeeldingsblok, je kunt een afbeelding vanaf je computer uploaden (ook bijvoorbeeld je logo!)
  5. Image group: Hier kun je meerdere afbeeldingen plaatsen naast elkaar in raster vorm.
  6. Image card: Deze kies je als je een onderschrift wilt bij je afbeelding.
  7. Image + Caption: Als je links of rechts van je afbeelding nog wat tekst wilt zetten, beetje krant stijl dan kun je deze optie kiezen!
  8. Social share: Als je social share buttons kiest dan kunnen ze via die knoppen je e-mail (nieuwsbrief) delen op social media. De share buttons zijn geen linkjes om je te gaan volgen, dus let op!!
  9. Social follow: Deze buttons linken wél naar je social media profielen zodat mensen je pagina kunnen liken of je kunnen gaan volgen op Twitter.
  10. Actieknop / Button: Call to Action button, zet er op wat je wilt: ‘Klik hier om naar de website te gaan’ of ‘lees verder’ of of of.. je kunt de knop voor van alles gebruiken!
  11. Footer: Dat is je footer blok, je moet hier die tags laten staan want dat zorgt ervoor dat er automatisch info van je account wordt gebruikt om hier in te vullen. Zoals email en naam van de e-mail etc. Let op de linkjes bij het vertalen, zorg dat je naar de juiste tags verwijst zoals: *|UPDATE_PROFILE|* , kom je er niet uit, mail me en ik help je graag!!
  12. Code: Als je met HTML overweg kunt, kun je hier lekker klooien om nog verder te customizen.
  13. Video: Als je een video wilt delen kan dat met dit blokje.

Voorbeeld nieuwsbrief, zo heb ik de verschillende blokken gebruikt:

starten met mailchimp opmaak nieuwsbrief

Footer:starten met mailchimp footer

Eindresultaat:

starten met mailchimp resultaat

Starten met Mailchimp Stap 3:

Hoe maak je een campagne aan?

Als je een template hebt klaar staan, kun je een campagne gaan aanmaken. Klik op Create Campaign, je komt dan hier:

starten met mailchimp campagne

  1. Standaard Campagne / Regular Campaign: Deze zul je voornamelijk gebruiken.
  2. Alleen tekst Campagne / Plain-Text Campaign: De titel zegt het al, je kiest voor deze optie als je alleen platte tekst wilt versturen en geen afbeeldingen (maar afbeeldingen zijn juist zo leuk! dus ik gebruik dit zelf niet).
  3. A/B Campagne / A/B Campaign: Dit is gewoon een standaard campagne, alleen bij deze heb je de optie om in batches te versturen ipv alles tegelijk. Bij elke batch kun je dan subtiele verschillen aanbrengen (zoals een ander onderwerp, een andere ‘Van’ naam of een ander moment op de dag versturen) om zo te kunnen testen wat het beste converteert.
  4. RSS-Driven Campaign: Als je bijvoorbeeld je blogartikelen automatisch wil e-mailen als ze online staan dan moet je daar merge tags voor invoeren en dan kun je dat met deze campagne voor elkaar krijgen.

Ik leg nu alleen de standaard campagne uit, aangezien je vrijwel altijd die zult gebruiken. Als je de optie Regular Campaign selecteert dan kun je op het scherm erna kiezen of je je campagne (nieuwsbrief) naar je hele lijst wilt sturen of naar een groep of segment.

Als je je keuze hebt gemaakt klik je op next en dat staat, net als de rest van het menu, nu onderaan de pagina! Dan kom je hier:

starten met mailchimp uitleg campgane

  1. Naam / Name: Je kunt hier een naam invullen zoals bijvoorbeeld Nieuwsbrief November. Dit is alleen voor jezelf dus je abonnees zullen dit niet zien.
  2. Onderwerp van je e-mail / Email Subject: Dit is superbelangrijk, dit moet aanspreken want dit is het eerste wat je abonnees zien van je nieuwsbrief/e-mail. Maak een kort zinnetje waar iedereen op wil klikken :)
  3. ‘Van’ naam / From Name: Hier kun je je eigen naam invullen of je website- of blognaam. Dit zien je abonnees wel.
  4. ‘Van’ E-mail adres / From Email Address: Je kunt hier een ander e-mailadres invullen dan die je eerder hebt ingevuld bij je lijsten. Als je dit wilt moet je dit wel eerst aangeven (account) anders wordt het default e-mailadres gebruikt.
  5. Naam van ontvanger / Recipient Name: Dit zorgt ervoor dat je e-mail begint met de naam van degene die hem ontvangt. Laat de merge tag staan, je hoeft niks te doen bij dit veld gaat helemaal automagisch :D
  6. Bijhouden wanneer iemand je mail opent / Track Opens: Je kunt zien of en wanneer je abonnee je e-mail geopend heeft.

Starten met Mailchimp Stap 4:

Hoe maak je een inschrijfformulier aan?

Ik leg uit hoe je een inschrijfformulier maakt zodat mensen zich voor je nieuwsbrieven kunnen inschrijven. Ik leg de eenvoudigste manier uit, zodat je het meteen zelf voor elkaar kunt boksen, zonder code en ingewikkeld gedoe!!

Er staat bij deze optie geen inschrijfveld op je site, maar je maakt via MailChimp een link aan die je achter een afbeelding kunt ‘plakken’. Deze verwijst dan naar een pagina waar men zich kan inschrijven, die pagina kun je geheel stylen zoals je dat zelf wilt.

starten met mailchimp tutorial

 

 

 

Voorbeeld General form:

starten met mailchimp uitleg inschrijfformulier

uitleg inschrijven nieuwsbrief mailchimp

inschrijfknoppen mailchimp nieuwsbrief

 

 

Wil je wel een inschrijfveld op je site, dan kies je voor het EMBEDDED FORMULIER.

 

 

inschrijfformulier nieuwsbrief op website uitleg

  1. Classic: Dit is een standaard inschrijfformulier die je kunt samenstellen om op je site te zetten.
  2. Slim: Dit is een inschrijfformulier met alleen een veld voor een e-mailadres.
  3. Naked: Dit is een inschrijfformulier die je zelf helemaal kunt opbouwen d.m.v. HTML. Hier heb je dus wat code kennis voor nodig of een kennis met code kennis ;).
  4. Advanced: Dit is voor mensen die CSS volledig beheersen. Weet je niet wat dit is dan kun je dit beter niet kiezen.
  5. Copy/Paste: Dit is de HTML code die je kunt knippen en plakken. Let erop dat je het plakt in het tekst gedeelte en niet in het visuele gedeelte van je editor. Het ziet er dan ongeveer zo uit:

starten met mailchimp embedded formulier

Zo dat was een hele hap in 1x maar nu weet je wel hoe je moet starten met Mailchimp en hoe je een nieuwsbrief moet maken én versturen!! En dat is supertof natuurlijk!

Ik zou het heel erg tof vinden als je dit artikel zou willen delen als je er wat aan hebt gehad (of als je denkt dat iemand anders er wat aan zou kunnen hebben). Alvast bedankt en see you on the flip side ;)

Zelf aan de slag met je website?

 

Wil je zelf aan de slag om een eigen website te beginnen, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koopt het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang, jij betaalt hier niks extra’s voor. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

 

Divi WordPress Theme