Selecteer een pagina

WAT IS CONTENT?

Content is simpel gezegd de inhoud van je website of eigenlijk zelfs de inhoud van al jouw boodschappen op het internet. Dit is nogal veel dus.. Daarom is het heel verstandig om een content plan te maken als je met een blog start, zelfs als je een website/webshop start zonder blog is het aan te raden om een content plan te maken en te volgen.

Om een idee te krijgen; dit is je Content:

 •         Blogberichten
 •         Statische pagina’s
 •         De antwoorden die je geeft op vragen op je site
 •         Social Media posts
 •         Beschrijving van je bedrijf bij je Social Media accounts
 •         Afbeeldingen/Quotes
 •         Emails
 •         Ebooks, online cursussen
 •         En zo verder..

Als je je blog hebt opgestart dan wil je natuurlijk het liefst direct beginnen met schrijven over je onderwerp. Als je niet weet hoe je een blog moet starten kijk dan eerst even hier.

Maar ik raad je toch aan eerst even de tijd te nemen om het te plannen! Ik weet dat je nu liever stopt met lezen, omdat het saai klinkt.. Maar dat is het niet, het is leuk om te weten waar je naartoe gaat en het zal ervoor zorgen dat je niet de eerste weken heel veel posts plaatst en daarna ineens een tijdje niet. Hetzelfde voor Social Media, dat is net zo goed content en dus komt dit ook in je Superhandige Content Plan te staan. Dit plan helpt je om je focus te houden en om georganiseerd te werk te gaan.

Content plan (algemeen):

Begin je plan met een algemeen stukje over hoe jij wilt overkomen op je lezers. Wat wordt de toon van je teksten. Waar wil je de focus op leggen, wat maakt jou JOU. En ook belangrijk, wat wordt je boodschap.

Voorbeeld:

Wil jij met je blog over gezond eten mensen duidelijk maken dat suikervrij leven helemaal niet zo moeilijk is? Dan is dat je boodschap, zet dat dan in het begin van je content plan. Door dat steeds in je achterhoofd te houden en steeds te zien staan in je plan, wordt het makkelijker om een samenhang te houden en je focus niet te verliezen.

Natuurlijk snap ik dat je wel weet waar je blog over gaat en dat je dat echt niet zult vergeten, maar je boodschap kan dus net anders zijn.

Bijvoorbeeld: mijn blog gaat over hoe je moet bloggen en hoe je start met het (kleine) ondernemerschap. Maar mijn kernboodschap is: Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt, jij kan het ook! En als je coaching nodig hebt dan ben ik er voor je.

Als je dit voor jezelf duidelijk hebt en je hebt het op papier gezet dan is het ook makkelijker om dit in elk stukje tekst te verwerken, zorg ervoor dat mensen jouw boodschap (steeds anders verwoord en verpakt) te zien krijgen. Zo leren ze je kennen en weten ze oooh dat is die dame die zo duidelijk verwoord hoe makkelijk suikervrij eten kan zijn! (ik eet alles behalve suikervrij, ben gek op wijn en vegan donuts.. heb ook geen idee waarom ik dit steeds als voorbeeld blijf gebruiken..)

Statische pagina’s:

 • wie ben ik/wie zijn wij?
 • missie/visie (hoef je niet zo te noemen natuurlijk)
 • portfolio pagina
 • contact pagina

Dit zijn een paar voorbeelden van statische pagina’s, hier kun je het beste mee beginnen. Door deze te schrijven kun je alvast een beetje uitvogelen hoe je de toon van je blog (zoals je hiervoor hebt bepaald) gaat vertalen naar een echte tekst en hoe je jouw persoonlijkheid door gaat laten schemeren (of schijnen liever!).

In je Content Plan komen deze pagina’s dus als eerste te staan. In je plan staan alleen je kernpunten, wat wil je er sowieso op en waar komt de focus. De echte inhoud schrijf je dan natuurlijk in je CMS op je website (of eerst in je tekstverwerker).

Tip: Schrijf ze direct na je je blog hebt opgezet, zodat  je site wat meer vorm krijgt.

Blog categorieën en onderwerpen:

Daarna ga je aan de slag met je blog categorieën. Maak een lijstje van de onderwerpen waar jij over wilt bloggen en probeer deze onder te verdelen in een X aantal categorieën. Deze komen in je content plan te staan.

Maak nu een lijst van onderwerpen per categorie, als klad. Gewoon onder elkaar alles wat er in je opkomt waar je over wilt bloggen.

Kies de leukste 10 uit en ga daar catchy titels voor verzinnen.

Zet deze titels in je content plan, in plaats van alleen: post over eten krijg je dan post met de titel ‘5 tips voor een suikervrij leven’

Als je die titels in je plan hebt gezet, kun je deze gaan inplannen. Dat zal voor iedereen anders werken, omdat de een in een weekend 10 posts schrijft en de ander doet een week over 2 posts. Dus kijk even wat voor jou werkt.

Belangrijk is het om niet alleen het schrijven in te plannen, maar ook het maken van de bijbehorende afbeelding(en) en de teksten bij je social media berichten.

Social Media:

Dit is ook absoluut een belangrijk onderdeel van je content plan. Zet hier de platforms neer waar je actief bent en wat je per platform gaat doen:

Voorbeeld:

 • Facebook gebruik ik om een korte samenvatting van een nieuwe blogpost te plaatsen met een bijbehorende afbeelding. En 1 keer in de week een vraag vd week te plaatsen.
 • Instagram gebruik ik voor een ‘kijkje achter de schermen’ en daar zet ik foto’s op van de keuken terwijl ik (suikervrij) aan het koken ben..
 • Twitter gebruik ik om een experts om raad te vragen over recepten… Etc etc

Overig:

Andere manieren van content zijn: video/podcast /ebook/infographics..
Als je daar mee wilt werken, hoort dit ook in dit superhandige content plan! Hoeveel video’s ga je maken in de eerste periode? En waar zullen ze over gaan, wat heb je nodig. Hoe vertaal je je boodschap zonder het letterlijk elke keer te herhalen etc

CONTENT IDEEËN:

(voornamelijk toepasbaar op social media)
 •         Blogpost met tips
 •         Give away
 •         Promotie blog van een artikel waar je lezers in geïnteresseerd zullen zijn.
 •         Quotes
 •         Persoonlijke verhaaltjes, blunders, of juist iets tofs..
 •         Motivatie
 •         Wedstrijd, bijv een 30 dagen challenge van het een of ander
 •         Vragen voor professionals (die kun je bijv op social media stellen)
 •         Achter de schermen, hoe ziet je werkplek eruit?
 •         Sneak peek van je nieuwe product(en)
 •         Blogpost promotie
 •         Sale items

Het kan van alles zijn, belangrijk is om je toon en boodschap helder te houden. En nog belangrijker: Als je content plan af is, plan het in! PLANNEN IN JE PLANNER, PLAN PLAN PLANNERDEPLAN.. Als je dit niet doet zit er alsnog geen structuur in en gaat je verkregen focus door t schrijven van je plan weer pleithuizen..#uberzonde

Lees je plan regelmatig door en verander af en toe wat dingen, voeg dingen doe, hou het recent!

Bij dit artikel heb ik een worksheet toegevoegd om uit te printen, je kunt deze naast je leggen als je aan de slag gaat met je content plan.. als je net als ik houdt van schrijven met een pen en arceerstiften, (multo)mappen en de hele mikmak dan vind je dat vast geen straf. Je vindt de contentklad hulp en andere gratis resources hier!

Succes mon amiga en als ik je kan helpen dan geef je maar een gil!!

 

HULP NODIG?: