Selecteer een pagina

Je ziet ze op elke site wel ergens voorbij komen, de nieuwsbrief. Maar waarom gebruikt iedereen ze? Heeft het echt nut? In dit artikel leg ik uit dat het zelfs SUPERnuttig is, wat een sales funnel is en wat het te maken heeft met nieuwsbrieven. En wedden dat je dan direct aan de slag gaat!?!

Ook geef ik bruikbare voorbeelden die je kunt gebruiken, zodat je niet alleen een compleet beeld krijgt van wat ik bedoel, maar je er ook echt zelf direct mee aan de slag kunt.

Wat is een nieuwsbrief? En wat heeft een sales funnel ermee te maken?

Je krijgt vast een aantal nieuwsbrieven in je mailbox van tijd tot tijd. De ene nieuwsbrief is niet de andere, ik ga het hier hebben over ‘commercieel nuttige nieuwsbrieven’. Deze nieuwsbrieven hebben als nut e-maillijsten op te bouwen door mensen om hun e-mailadres te vragen (en ze hier meestal iets voor terug te geven). Met uiteraard een commercieel succes aan het einde!! Dus geboekte diensten of verkochte producten.

De meeste nieuwsbrieven heten ook echt nieuwsbrief, dus die zijn makkelijk te herkennen. Sommige nieuwsbrieven heten anders, zoals MamaMail, Flips Tips oid. Je kunt het noemen zoals je wilt :) maar ik vind persoonlijk nieuwsbrief een beetje bluh, probeer creatief te zijn en iets leuks te bedenken :D

Vaak wordt een lokkertje gebruikt zoals een gratis e-book, een leuke korting, inside info etc. om iemand zijn e-mailadres te verzamelen. Na het ontvangen van het OPT-IN kadootje krijgen mensen de ‘nieuwsbrief’ dan elke zoveel tijd (wekelijks, maandelijks).

Een lokkertje klinkt wat negatief, maar zo bedoel ik het absoluut niet. Het is the way to go wat mij betreft!! Mensen kunnen zelf kiezen of ze hun e-mailadres wel of niet willen achterlaten, ze zullen sneller kiezen om zich in te schrijven als ze er iets voor terugkrijgen.

Ze zullen dit natuurlijk alleen doen als ze oprecht geïnteresseerd zijn in je boodschap/producten. Zorg er dus voor dat je volledig transparant bent in wat ze kunnen verwachten, laat ze ook weten dat je hun e-mailadres alleen zult gebruiken voor de ‘nieuwsbrief’ en wat je daarin zult zetten (blijf op de hoogte van leuke acties o.i.d.) en voor het verzenden van de opt-in. Vergeet hierbij niet je privacyverklaring te updaten!! Het is een vorm van persoonsgegevens verzamelen, dus moet je hier op de juiste manier mee omgaan.

Wil je hulp bij het bedenken van een opt-in gift of hulp bij het maken van een e-book of andere digitale give away, dan kun je altijd contact opnemen voor een custom digitaal ontwerp!!

Waarom een Nieuwsbrief?

Je denkt nu vast: Daar heb ik geen zin in hoor!! Of: Daar heb ik echt geen tijd voor.. Maar ik ga jou in dit artikel overtuigen van het nut van een nieuwsbrief en ik geef je genoeg voorbeelden om direct aan de slag te gaan (en als je een beetje creatief bent kun je dat steeds herhalen door kleine dingen aan te passen).

Om een (online) verkoop te sluiten zijn er gemiddeld zo’n 7(!!) contactmomenten nodig tussen jou en de beoogde klant. Dit kan op verschillende manieren; door Social Media, door persoonlijk contact en door e-mailcontact.

7 contactmomenten is best heul veel.. Maar als je hier een plan voor maakt en je nieuwsbrief ervoor inzet heb je meerdere vliegen in 1 klap.

Don’t worry ik ga het nog even beter uitleggen:

Om tot die 7 contactmomenten te komen ga je een SALES FUNNEL beginnen. Dat is een trechtermodel om van nog niet kopers, kopers te maken.

Zie hieronder de illustratie ter verduidelijking.

Wat is het nut van een sales funnel?

Zoals je hierboven hebt kunnen zien is het een trechter model waar je je kopers mee gaat ‘vangen’. Het begint allemaal met je (gratis) OPT-IN, mensen geven hun e-mailadres voor de gratis content die je ze biedt. Ze staan dan op je e-maillijst en zitten dus in je trechter.. Nu moeten ze alleen nog helemaal ‘naar beneden’ voor ze iets van je kopen (gemiddeld dan, sommige zullen sneller kopen, anderen helemaal niet of hopelijk later alsnog).

De eerste indruk: OPT-IN KADO:

Heel belangrijk altijd, je eerste indruk. Met je gratis e-book, printable, informatieve blogpost,  etc die je gaat aanbieden moet je je klant laten zien wat je waard bent. Besteed veel zorg en tijd aan de inhoud hiervan, zorg ervoor dat ze na het lezen ervan denken: Wauw, als de gratis content zo goed is dan is het betaalde product vast NOG beter!!

Denk niet, oh ik ga het gratis weggeven ik flans even snel iets in elkaar en dat mogen ze dan wel hebben.. Zorg echt voor meerwaarde anders is je eerste indruk niet best..

Denk ook van tevoren goed na over wat je wilt verkopen aan het einde van je trechter, want die specifieke kopers moet je aan gaan trekken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elk kwartaal de focus op een ander product / dienst te leggen.

Stel je verkoopt kinderkleding / kinderproducten. Dan kun je als eerste funnel onderwerp kiezen om de focus te leggen op de producten die je hebt voor jongens. Je eerste serie e-mails (nieuwsbrieven) zullen dan de functie hebben om moeders van zonen een verkoop te laten sluiten. Dat is je doelgroep voor deze funnel!!

Kies een OPT-IN kado dat daarbij past zoals: DIY Printable dinofeestje, 10% korting op bepaald jongenssetje, Patroon om een toffe beanie te haken etc etc. Ze schrijven zich in en ontvangen het gratis awesome ding wat je voor ze gemaakt hebt wat er super fantastisch uitziet en ze denken hmm cool!! Als je lijst 10 of meer inschrijvers heeft of als je denkt dat er teveel tijd overheen gaat, ga je de eerste e-mail nieuwsbrief versturen.
Bedenk dat je bij stap 1 al alle nieuwsbrieven kan maken, je weet al wat je wilt zeggen en verkopen dus maak er een middag van en bam je hoeft er een heel kwartaal niet meer naar om te kijken.

Voorbeeld van inhoud van de e-mails:

Nieuwsbrief/e-mail 1: Kijkje achter de schermen: Inkoop jongenskleding incl foto’s, verhaaltje over hoe je dat doet en een leuke behind the scenes stijl foto. Zorg dat de sfeer goed is van de e-mail, mooie foto’s en laat je branding duidelijk zien. Het moet niet lijken op de informatie over een ouderavond van school.

Nieuwsbrief/e-mail 2: Foto’s van combinaties van leuke setjes voor jongens met daarbij een verhaaltje over hoe leuk je het vindt om die combi’s te maken en dat je ook op Pinterest zit dus laten we daar ook vrienden worden!!

Nieuwsbrief/e-mail 3: Algemeen kinder onderwerp: Moeders van zonen hebben soms ook dochters of nichtjes oid.. Dus dit is een mooi moment om te laten zien wat je nog meer in huis hebt. Maak een leuk overzicht van je shop met een leuk verhaaltje over hoe je ooit begonnen bent oid.. Zorg ervoor dat het persoonlijk is, dat ze het gevoel krijgen dat ze je leren kennen.

Nieuwsbrief/e-mail 4: Vraag om meningen, wat missen jullie nog in de shop oid.. Geef wat voorbeelden (deze lijn kun je ook volgen met je social media, door deze vraag ook op Facebook oid te stellen)

Nieuwsbrief/e-mail 5: Deel een leuke actie, dit setje nu alleen voor nieuwsbrief subscribers 20% korting!!

Nieuwsbrief/e-mail 6: Herinnering van de kortingsactie en een deel moment van iets persoonlijk (wat wel met je bedrijf te maken heeft natuurlijk) bijvoorbeeld de productontwikkeling van iets nieuws, of dat je het weekend met je kraam bij een nieuwe markt gaat staan.

Nieuwsbrief/e-mail 7: De laatste e-mail moet niet overduidelijk een laatste e-mail zijn, maar je kunt hier nog eenmaal een samenvatting weergeven van de jongensproducten die je hebt en een klein voorproefje van een leuke actie die de komende tijd eraan zit te komen (bijvoorbeeld meisjesproducten als dat je volgende focus wordt voor SalesFunnel #2) En eindig met de kortingsactie die binnen 24 uur afloopt, dus wees er snel bij!!

Hopelijk sluit je bij de laatste rondes een verkoop met je nieuwsbrief subscribers. Hierna begin je gewoon weer opnieuw met dit riedeltje, maar dan met een ander doel. Bijvoorbeeld in dit geval de meisjes. Je kunt de e-mail nieuwsbrieven qua onderwerpen gelijk houden, verander je verhalen en je foto’s uiteraard wel, maar de onderwerpen kunnen hetzelfde blijven. Vergeet niet dat het voornamelijk dezelfde mensen zijn (+ de nieuwe subscribers die erbij komen) dus hou de e-mails qua foto’s en teksten uniek.

Kies een ander OPT IN kado als je een heel ander product of een hele andere dienst gaat aanbieden.

Het mooiste is als je een algemeen iets verzint als OPT IN kado, wat voor je hele doelgroep geschikt is en steeds een extraatje erbij doet als kado zoals korting op een bepaalde categorie. Zo hou je de juiste doelgroep geïnteresseerd. Als je dit niet doet kun je er ook voor kiezen om de e-maillijsten gescheiden houden. Dit is iets meer administratie, maar dan kun je wel specifieker te werk gaan. Dit ga ik hier niet uitleggen, want dat is een heel ander onderwerp :).

Zorg er altijd voor dat je je e-mail nieuwsbrieven voor je klanten schrijft, niet alleen maar aanprijzingen van je eigen spullen, maar ook een kans voor hen om jou beter te leren kennen.

Het voorbeeld van de kinderproducten kun je ook volgen als je een beautysalon hebt of een accountancy business of.. of.. of.. (you get the point). Vervang jongenskleding voor manicure of hulp bij belastingaangifte etc en je kunt verder de funnel volgen. Het gaat om het idee en het doel van elke e-mail.

OPT-IN KADO, het begin van je sales funnel, maak een goede 1e indruk:

Je opt-in kado moet (een gedeelte van) je beste werk zijn, super werkbare tips, mooie printable worksheets, e-book met informatie die ze niet al op je site hebben kunnen lezen, vette korting etc. Unieke inhoud en steengoed.

Het is je binnenkomer, je eerste indruk.. Die moet goed zijn!! Dan is stap 1 al gezet, als ze enthousiast zijn zullen ze naar je volgende e-mail uitkijken. Het is dus belangrijk dat je van elke e-mail werk maakt en er echt over nadenkt. Hou je ideale klant in gedachten en bedenk wat hij/zij wil lezen.

Maak een mooie afbeelding van wat ze krijgen zodat ze een goed beeld krijgen van wat het is. Zie bijvoorbeeld:

CTA + wel of geen aparte Sales Page

Call to action, dat is waar CTA voor staat. Een CTA is meestal een knop waar je op kunt klikken. Er staat dan zoiets op als: JA, ik ben geïnteresseerd! Of: Schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Kies voor je inschrijf plekken leuke call to actions, zorg dat ze kloppen met waar ze heen leiden.

Je kunt je inschrijf plekken op meerdere plaatsen zetten, in je sidebar, in je footer, ergens op je homepage, als pop-up of overal :). Ook kun je ze tussen de teksten van je blogs af en toe terug laten komen als een soort ‘advertentie van jezelf’.

Aparte Sales Page?

Om een Sales Funnel te starten / Nieuwsbrief te starten (dit gaat wat mij betreft hand in hand, want alleen een nieuwsbrief voor de lol is zonde van je tijd als commercieel bedrijf) is het soms handig om hiervoor een aparte Sales Page te maken.

Dit is een pagina op je website zonder menu en zonder sidebar en andere afleiding. Ook hier gebruik je een soort trechter idee om de pagina op te bouwen. Mensen lezen van boven naar onder en krijgen steeds meer interesse in hetgeen je ze te bieden hebt (als het de juiste doelgroep is). Het hoeft niet heel lang te zijn als je enige doel is om ze zich in te laten schrijven voor je nieuwsbrief, maar zet er genoeg tekst en afbeeldingen en CTA’s om mensen duidelijk te maken waar ze hun e-mailadres voor geven.

Vergeet niet te vermelden in je privacyverklaring waarom je gegevens verzameld en wat je ermee doen. Vraag nooit meer gegevens dan je nodig hebt of maak ze niet verplicht (*).

Waarom ik (nog) geen e-mailadressen verzamel

Touche, ik vertel je dat je e-mailadressen moet verzamelen en op mijn eigen site is er nergens een mogelijkheid om je e-mailadres achter te laten WHUT???

De reden hiervoor is dat ik tot nu toe steeds voldoende klanten heb om mijn tijd mee te vullen, dus heb ik geen tijd voor meer klanten via een ander kanaal. 

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt, succes!!

 

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag om een website te maken, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koop het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

Divi WordPress Theme

 

 

HULP NODIG?: