Selecteer een pagina

Een webshop beginnen is supertof, maar wat moet je nou eigenlijk allemaal weten om aan dit avontuur te beginnen? Ik heb het uitgezocht en in dit artikel zo duidelijk mogelijk omschreven voor je :)

Webshop beginnen, wat moet je weten over de regels:

Om een webshop te hebben moet je je houden aan een aantal regels zoals, je contactgegevens vermelden en duidelijke algemene voorwaarden. Het is wel handig om al deze regels op een rijtje te hebben zodat je direct goed van start kan gaan. Dus heb ik dit even voor je gedaan en op deze checklist staat alles in het kort zodat je alles makkelijk kunt afvinken. KLIK HIER VOOR DE CHECKLIST

1: INFO OVER JE BEDRIJF / JEZELF:

Aanrader (niet verplicht):

Je klanten moeten weten met wie ze te maken hebben en ze willen dit ook weten. De ‘Over ons’ pagina is niet voor niks een van de meest bezochte pagina op sites en shops. Deze pagina is niet verplicht, maar ik raad wel aan om er een te maken en er aandacht aan te besteden.

Webshops nemen beetje bij beetje de fysieke winkels over, om je toch te kunnen onderscheiden in de soms anonieme internetwereld is het aan te raden om een gezicht (of gezichten) te verbinden aan je merk. Maak je bedrijf uniek zodat mensen bij jou willen kopen en niet bij een andere shop die een soortgelijk product verkoopt. Een missie / visie pagina kun je bijvoorbeeld gebruiken om je verhaal kwijt te kunnen en daarbij je unieke stempel te drukken op de shopervaring bij je klanten. Zo’n pagina hoeft niet los, maar kan ook een onderdeel zijn van je “Over ons” pagina natuurlijk.

Verplicht:

Je (bedrijfs)naam:

Je bent verplicht om je bedrijfsnaam (zoals die bekend staat bij de Kvk) te laten zien. Gelukkig wil je dat ook, want iedereen moet natuurlijk weten wie je bent en wat je bedrijfsnaam is!!

Even opletten: Stel je staat ingeschreven bij de Kvk onder naam A en je start een webshop met de naam B dan moet je erbij vermelden dat je met bedrijf B handelt onder de naam A zodat je klanten kunnen controleren bij de Kvk dat de gegevens die bekend zijn over jou ook daadwerkelijk kloppen.

KvK- & BTW-nummer:

Het is verplicht om dit duidelijk te vermelden op je website of webshop. Handig vind ik het om het gewoon in je footer te zetten, dan staat het automatisch op elke pagina en kan de klant er dus niet omheen. Je kunt het ook op de contactpagina zetten en dan een linkje naar die pagina op elke pagina vermelden (gewoon in het menu is dan het makkelijkst). Zo kan de klant via elke pagina bij de juiste gegevens komen en hoeven ze niet eindeloos door te klikken.

Wanneer moet je een Kvk-nummer aanvragen? Mijn antwoord: Als je van plan bent een onderneming te starten. Dus eigenlijk altijd als je een webshop gaat starten. Het is niet alleen handig om alles vooraf te regelen het staat ook direct professioneel en betrouwbaar.

Als je alleen een hobby webshop wilt waar je niet heel commercieel mee aan de slag gaat is het niet verplicht. Je mag tot €1000,- per jaar vrij bijverdienen. Er is wel de regel dat als je webshop er commercieel en professioneel uitziet (zodat de klant ervan uitgaat dat het een onderneming is) dat je verplicht bent een Kvk nummer te hebben en dus te vermelden.

Contactinformatie inclusief adresgegevens:

Ook dit is verplicht om zo duidelijk mogelijk te vermelden als je een webshop begint. Je kunt dit gewoon allemaal op 1 pagina zetten en van deze pagina een vast menu item maken dan hoeft niemand te zoeken.

Je bent verplicht een e-mailadres te vermelden en een tweede contactmanier zoals een telefoonnummer (ik heb bij mijn telefoonnummer gezet dat ik alleen bereikbaar ben via Whatsapp omdat ik twee lieve schattige kindertjes heb die niet op commando stil kunnen zijn en bellen daardoor vrijwel onmogelijk is :)  ) Geef duidelijk aan wanneer je te bereiken bent, als je bijvoorbeeld altijd vrij bent op dinsdag zet dit er dan bij!

Je adres moet er ook opstaan, het adres vanuit waar je werkt niet een postadres!

2: INFO OVER JE PRODUCTEN / DIENSTEN:

Productbeschrijving:

Het is natuurlijk erg belangrijk om de informatie over je producten zo duidelijk mogelijk weer te geven. Je klanten moeten weten wat ze kopen en ook voor je SEO is het verstandig om een goede unieke beschrijving te schrijven voor elk product.

Je bent verplicht (rotwoord.. maarja..) om je klanten zo goed mogelijk te informeren over de producten die je verkoopt. Denk daarbij niet alleen aan een algemene beschrijving, maar ook eventuele technische informatie zoals serienummers bijvoorbeeld. Bij kleding moeten de maten er duidelijk bijstaan en mochten er specifieke wasinstructies bijhoren dan moet je dat er ook bij vermelden.

Als je geen producten verkoopt maar een dienst (of meerdere diensten) dan moet je hier ook zo duidelijk mogelijk informatie over geven. Klanten moeten voordat ze iets betalen weten waar ze aan toe zijn. Dus bij diensten kun je dan denken aan de duur van een bepaalde sessie, wat inbegrepen is bij de prijs en wat niet etc.

Al deze info moet te vinden zijn bij het product zelf, dus op de productpagina. Het is niet voldoende om het ergens in de voorwaarden te zetten, je klanten moeten het zonder moeite kunnen lezen zodat ze weloverwogen je product of dienst kunnen aanschaffen.

De kosten:

Superbelangrijk; uduh natuurlijk moet je vermelden wat iets kost. Maar wist je dat je je prijzen inclusief BTW moet vermelden en dit erook bij moet staan? En er moet direct duidelijk zijn voor de klant of ze nog bij moeten betalen voor de verzendkosten of dat dit bij de prijs inbegrepen is.

Stel je verzendkosten zijn niet altijd hetzelfde vanwege gewicht en/of afmeting, dan is het handig om een pagina te maken met info over alle opties. Je kunt dan in je menu (dus op elke pagina) een linkje maken naar deze pagina. Zo kunnen je klanten altijd de juiste info vinden. Als je dit liever niet in je menu wilt hebben dan kun je natuurlijk ook een linkje plaatsen op alle productpagina’s.

Samengevat is het dus gewoon heel belangrijk dat je klanten weten wat ze kwijt zijn voor ze het daadwerkelijk kwijt zijn :P

Denk ook aan administratiekosten, abonnementskosten, servicekosten etc

‘Resellen’:

Als je producten verkoopt op je site voor een ander bedrijf, dan moet je dit er wel bij vermelden. Je klanten moeten weten dat dit product niet bij jou vandaan komt en dat jij de verzending etc niet regelt. Dus naam en adres van de andere partij moet je vermelden.

Dit geldt natuurlijk niet voor producten die eerst worden ingekocht en die je vervolgens in je shop zet.

3: INFO OVER LEVERTIJDEN/RETOUREN (BEDENKTIJD):

Levertijd:

Wettelijk moet je binnen 30 dagen het product bij je klant leveren, mocht dit niet kunnen (omdat het bijvoorbeeld langer duurt om iets te maken) dan is het verplicht om dit te melden voordat de klant de bestelling afrond. Je kunt dan op de productpagina zetten: Let op: langere levertijd etc etc.

Het is natuurlijk aan te raden om zo correct mogelijke levertijden te vermelden bij elk product. Zet er niet bij dat het de binnen 3 dagen geleverd wordt als je weet dat het minimaal 5 dagen duurt.

Heb je niet op tijd kunnen leveren?:

De klant kan soms van de verkoop afzien als er niet op tijd geleverd wordt. Als het bijvoorbeeld gaat om een verjaardagstaart en dit duidelijk is aangegeven, dan hoeft de klant niet te betalen als je niet op tijd hebt kunnen leveren.

Maar als dit niet het geval is dan geldt die wettelijke 30 dagen. Kun je daarna niet leveren dan hoeft de klant het product niet af te nemen en zul je het geld terug moeten storten.

Het is gewoon logisch nadenken eigenlijk, informeer je klant zo correct mogelijk ook als je doorkrijgt dat het wat later geleverd gaat worden. Stuur een mailtje met excuses en geef informatie over de nieuwe levertijd.

Wij hebben meer dan een half jaar geleden een kinder picknicktafel besteld op internet die zou binnen 3 weken geleverd worden.. We hebben hem nog niet!! Na een paar maanden kregen we een mail dat het geld teruggestort zou worden, dit is wel gebeurd gelukkig. Maar geen info verder niks.. Ik wil hem nog steeds.. haha maarja niet meer van dat bedrijf in ieder geval :)

Retouren/Bedenktijd:

Wettelijk bestaat er zoiets als bedenktijd, je klant heeft een bedenktijd van 14 dagen. De klant kan (zonder een reden op te geven) de koop ontbinden door een mail te sturen of een herroepingsformulier op te sturen.

Laat je klant weten dat ze de bestelling binnen 14 dagen nog kunnen annuleren of retour sturen. Als ze de koop ontbinden wanneer de bestelling nog niet verstuurd is dan hoef je dit niet meer te doen natuurlijk. Als je het wel al hebt verstuurd, dan moet de klant het weer terugsturen. De kosten van het terugsturen zijn dan voor de klant, tenzij je als service het retour sturen gratis maakt.

De klant mag het product uitproberen waar het voor bedoeld is, maar als er schade is aan het product die niet nodig was voor het uitproberen dan moet de klant dit betalen.

Voorbeeldje:

Er is een jurk besteld en die wordt uit de verpakking gehaald om te passen, hij is te klein en dus moet hij terug = geen probleem

Er is een jurk besteld en die wordt uit de verpakking gehaald om te passen, hij is te klein en dus moet hij terug maar voor het terugsturen komt er een gat in = schade door de klant en dus moet dat vergoed worden.

Ondergoed en badkleding (als er van die beschermfolie plakdingen op zitten) vallen niet onder deze regels. Dit moet je wel bij het product vermelden, dus een zinnetje erbij zoals: In verband met hygiëne kan dit artikel niet geretourneerd worden.. oid

Belangrijk is om zoveel mogelijk informatie over de bedenktijd en retouren op je site te zetten. Maak hier een aparte pagina voor waar alles duidelijk staat beschreven en laat je klant weten bij elk product waar ze deze informatie kunnen vinden.

4: INFO OVER DE BESTELLING:

Wijzigen van gegevens voor de betaling:

Voordat de bestelling betaald wordt, moet de klant de bestelling en andere gegevens die zijn ingevoerd kunnen wijzigen als dit nodig is. Bijvoorbeeld een foutje in een adres oid.

Alle belangrijke info herhalen op de winkelwagen pagina:

Je moet de belangrijkste punten van het product (of de dienst)  in de winkelwagen herhalen, zoals de prijs en een fotootje of kleine beschrijving.

Betalen of gratis:

Het moet superduper duidelijk zijn dat de klant moet betalen voor een product, je mag niet pas aan het einde een prijs laten zien bij een product.. Er moet duidelijk genoeg staan dat als er besteld wordt dat er ook betaald moet worden..Maar dat lijkt me vrij logisch.. Dus daar hoef je je niet echt zorgen om te maken :)

Extra opties (zoals kadoverpakking):

Als je extra opties aanbiedt bij een product of dienst zoals bijvoorbeeld een kadoverpakking, dan moet het vinkje door de klant gezet worden. Je mag niet als default het vinkje al aan zetten. De keus moet altijd bij de klant liggen. Ook moet er duidelijk bijstaan wat de kosten zijn voor deze extra optie.

Algemene voorwaarden:

Als je gebruik maakt van algemene voorwaarden dan is het verplicht om dit te laten weten aan je klanten. Je kunt ze bijvoorbeeld akkoord laten gaan met de voorwaarden of vermelden dat als ze akkoord gaan met de opdracht dat ze ook direct akkoord gaan met de voorwaarden. De algemene voorwaarden moeten goed te vinden zijn en ze moeten worden kunnen opgeslagen (dus een PDF versie erbij zou top zijn!).

Bestelbevestiging:

Als er besteld is (jeej!) dan is het de bedoeling dat je een bestelbevestiging stuurt, dit zal meestal via e-mail gaan. Je moet hierin de product en de bestelgegevens vermelden zoals de prijs en naam van het product. Ook je bedrijfsnaam, adres en contactgegevens moeten erin staan.

Eigenlijk al het voorgaande moet er officieel in vermeld worden, ik raad je aan om te bedenken wat jij zelf prettig vindt van andere webshops en dan daarop voortborduren.

Zo!! Nu weet je alles en kun je aan de slag :) Mocht je nog vragen hebben dan kun je die hieronder stellen of een mail sturen, ik help graag!


webshop beginnen, wat moet je weten

Zelf aan de slag met je website?

 

Wil je zelf aan de slag om een eigen website te beginnen, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koopt het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang, jij betaalt hier niks extra’s voor. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

 

Divi WordPress Theme