Selecteer een pagina

Een eigen website beginnen, waar kun je mee starten per budget.

Dit artikel is handig als je een website wilt beginnen om je diensten op aan te bieden of op een andere manier geld mee wilt verdienen. Ook zeker interessant voor als je een eigen webshop wilt beginnen.

Ik maak per budget een stappenlijst en tips & tricks zodat je het meeste uit je budget haalt.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je het goed kunt aanpakken en de verschillende stappen uitleggen. Je zult daardoor niet het gevoel hebben dat je in het diepe springt.

Ondanks dat het misschien ingewikkeld lijkt, wordt het steeds makkelijker om je eigen webshop of website te beginnen. Het leven online wordt steeds bruisender en het wordt steeds normaler ook onder de mensen die eerder nooit online te vinden waren (zoals de oudere generaties).

Veel winkels sluiten bijvoorbeeld omdat er online zoveel aanbod is waarvoor mensen hun huis niet uit hoeven. Het is dus zeker de juiste tijd om de knoop door te hakken als je erover denkt om een webshop of website te beginnen.

Wat als je geen budget hebt om een eigen website te beginnen? Of niet te veel aan de website of webshop zelf wilt uitgeven?

Als je helemaal geen budget hebt om een webshop of website te beginnen, dan kun je alvast een planning maken voor alle voorbereidende stappen. Dit is iets waar iedereen moet beginnen dus een goede eerste stap.

Wil je echt een eigen website beginnen? Maak dan een businessplan en van daaruit kun je een duidelijke planning maken. Als je geen budget hebt om een webshop of site  te beginnen kun je het beste beginnen met een hele duidelijk planning om geld te vinden in alle hoeken en gaten om verder te komen met je voorbereidingen.

Je hoeft echt geen duizenden euro’s te hebben om een leuke website te bouwen en een tof logo te maken. Een klein budget voor een domeinnaam en hosting en een premium thema is wel wenselijk.

Bedenk wel goed dat je geld wilt gaan verdienen en dat een professioneel uitziende en vooral goed werkende website of webshop een absolute must is. Het is natuurlijk verschrikkelijk als je heel hard werkt, maar vervolgens geen klanten krijgt omdat de eerste indruk niet goed overkomt. Helaas is dat wel waar mensen het meeste op letten, je hebt maar een paar seconden om indruk te maken op je bezoekers. Dus ga na hoe belangrijk je bedrijf voor je is en wat je ervoor over hebt.

 

“Als je een juiste investering doet verdien je het dubbel en dwars terug!!”

 

Manieren om opstart geld te verdienen zijn:

 

 • Spullen verkopen die je niet meer nodig hebt, ook al is het drie euro hier en tien euro daar.. Pot het op!!
 • Voor wat hoort wat, je kunt je dienst gratis aanbieden in ruil voor iets wat jij nodig hebt. Stel je verkoopt zelfgemaakte thema taarten en je kent of vindt iemand die logo’s kan maken of je kan helpen met de technische kant van het opzetten van een website. Biedt dan aan dat je in ruil voor hulp een x aantal taarten maakt wanneer diegene er 1 kan gebruiken (hoeveelheid afhankelijk voor wat je ervoor krijgt)
 • Al starten met je werk zonder website, bij bekenden. Stel je bent thuiskapster en wilt een eigen website om klanten online te werven en een webshop erbij om leuke haaraccessoires te gaan verkopen. Pot €5,- euro (of meer als je dat kan missen) van elke klant op wat naar je website of webshop kan)
 • Bezuinigen op boodschappen, koop het eigen merk in de supermarkt ipv een A merk, koop minder luxe producten voor een bepaalde tijd en hou bij wat je bespaart. Zet dat geld opzij. Je zult verbaasd staan over hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan dingen die je helemaal niet nodig hebt!!
 • Stel (kleding) shoppen uit, ga gewoon even 2 (of meer!) maanden niet de stad in om te shoppen. Ik ga zelf 1 of maximaal 2 keer per jaar shoppen voor kleding voor mezelf en that’s it! Laatst hoorde ik dat ik blijkbaar afwijk van de norm en dat de meeste vrouwen zelfs minimaal 1x per maand gaan shoppen dus vandaar dat ik deze tip erbij zet. Bedenk voor jezelf: wat heb ik nou eigenlijk nodig?? Prioriteiten stellen is superbelangrijk in je opstartfase, als je goed begint kun je daarna gaan knallen en hoef je je nooit meer druk te maken over je site of shop en dat is wat je wilt toch!!

 

Een eigen website beginnen met een budget van €100,- tot  €500,-

 

Met een budget van €100 tot 500,- kun je al een goed begin maken als je van plan bent om het bouwen van je website zelf te doen. Je kunt voor dit geld een domeinnaam kopen en hosting aangaan (TransIP), dit zijn vaak maandelijkse of jaarlijkse kosten.

Denk eraan dat een SSL certificaat verplicht is als je betalingen of andere belangrijke privé gegevens via je site laat gaan. Gelukkig is het tegenwoordig bij de meeste hostingproviders gratis, maar let er goed op dat dit erbij zit. Het geeft je bezoekers direct een veilig gevoel als ze een slotje zien links naast je domeinnaam.

Uitleg installeren gratis WordPress software

De WordPress software is gratis en je kunt dit direct installeren. Je doet dit door naar de site van WordPress te gaan en de software te downloaden. Je kunt voor de Nederlandse of de Engelse versie kiezen, afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Via de knop download je een Zip bestand, maar je kunt ook een .tar.gz bestand downloaden. Mijn advies is om gewoon de Zip te downloaden, die is doorgaans het gemakkelijkst in gebruik.

Het gedownloade bestand moet uitgepakt worden. Dit doe je door te dubbelklikken op het bestand. Je krijgt dan een map met daarin de WordPress software. De inhoud van deze map moet je uploaden naar je webserver.

Er zijn meerdere manieren om de bestanden naar je webserver te uploaden. De meest gebruikte manier is FTP, maar het kan ook zijn dat je via het control panel van je webhost dit kunt regelen. Ik zal hier alleen de FTP-methode toelichten.

Om met FTP de bestanden te uploaden, dien je in het bezit te zijn van speciale FTP software. Hiervoor zijn diverse gratis opties beschikbaar, zelf gebruik ik FileZilla. Je kunt de gratis software vinden op FileZilla.

Om te uploaden moet je eerst verbinding maken met je server. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

 • server/host (bijvoorbeeld 12.34.56.78, ftp.jouwdomein.nl of example.com)
 • gebruikersnaam
 • wachtwoord

Vul deze gegevens in je FTP client in en klik op Verbinden/Connect. Je zou nu een verbinding moeten hebben met je server. Vervolgens kun je de bestanden uploaden naar de hoofdmap van je website. Afhankelijk van de snelheid van je verbinding kan dit enkele minuten duren. Geduld is dus een vereiste. ;)

Let op:

Het verschilt per webhost welke map de hoofdmap is, dus let goed op waar je de bestanden neerzet; heb je niet de juiste map dan zal je site niet werken. Als je niet zeker weet welke map dit is dan kun je contact opnemen met je hosting provider. Zij kunnen je hier dan verder mee helpen.

Wanneer alle bestanden zijn geüpload, open dan je website in je webbrowser. Als alles goed is gegaan krijg je het configuratieproces van WordPress te zien. Hierbij vertel je aan de WordPress software hoe deze verbinding kan maken met je database, welke titel je aan je site wilt geven, wat voor gebruikersnaam en wachtwoord je wilt gebruiken om in te loggen in WordPress, etc. Hierna heb je een werkende website!!

Budget over?

Voor het budget dat dan nog over is kun je een premium thema kiezen dat het beste bij de stijl van je bedrijf past zodat je nog maar weinig hoeft aan te passen. Het voordeel van een premium thema is dat het er direct al professioneler uitziet dan een ‘standaard’ thema, dus je komt sneller dichterbij je eigen toffe merk.

Zorg wel dat je een thema kiest dat goed wordt ondersteund, daar bedoel ik mee dat het een thema moet zijn dat regelmatig een update krijgt zodat het goed blijft samenwerken met WordPress en je eventuele plugins die je nodig hebt voor de functionaliteiten op je site. Ik raadt het Divi thema aan van Elegant Themes, ik gebruik dit premium thema voor alle websites en webshops die ik maak!! Het is zeer eenvoudig en het ziet er professioneel uit, als je op het linkje klikt en je schaft het thema aan dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang.

Wel of geen custom logo?

Wanneer je liever geen geld wilt uitgeven aan een designer voor een custom logo kun je wat mij betreft beter gewoon je naam typen in het lettertype dat je gebruikt op je site. Om zelf een logo te maken moet je wat skills in huis hebben en vooral ook kennis over bijvoorbeeld lettertypes en veel voorkomende elementen. Als je logo er niet professioneel uitziet en vooral als het niet bij de stijl van je site of webshop past dan geeft dit al direct geen goede indruk.

Hieronder een voorbeeld hoe je het gratis zelf kunt doen door gewoon je naam te typen in een lettertype naar je keuze.

eigen website beginnen

Uiteraard zou je dit later nog kunnen aanpassen, maar mijn ervaring is dat je dat meestal niet zal doen of dat het dan een hele re-branding wordt en dan gaat er extra geld inzitten. Wanneer je het direct goed doet kun je je focus houden op je klanten en het werven van nieuwe klanten en dat is toch waar je het uiteindelijk voor doet :D

 

Een eigen website beginnen met een budget van €500,- tot €1000,-

 

Als je budget iets hoger is en je kiest ervoor om je webshop of website zelf te maken, dan zou ik je willen adviseren om in ieder geval je logo en de bijbehorende branding door een professioneel iemand te laten ontwerpen. Jij hoeft dan alleen je wensen door te geven en je feedback en het eindresultaat zal precies zijn wat het moet zijn. Je kunt dan al je aandacht stoppen in het maken van je site.

Mocht je hiervoor kiezen dan raad ik je aan om voordat je een ontwerper inhuurt eerst duidelijk te hebben hoe je wilt dat je site er qua lay-out uit gaat zien. Als je weet wat voor een footer je wilt, wat voor een side-bar, welke stijl voor je blog als je daarvoor kiest etc. Dan kun je aangeven bij de ontwerper welke elementen je nodig hebt voor op je website of webshop.

Je voorkomt hiermee dat je een logo hebt en wat losse elementen, maar dat je er later achter komt dat je die eigenlijk niet allemaal kunt gebruiken omdat je je site anders hebt ingericht. Dat is hartstikke zonde, als je iemand inhuurt zorg dan dat je het meeste eruit haalt voor je geld!!

‘Een goede ontwerper is niet goedkoop, maar zal je precies leveren wat je nodig hebt en wat perfect bij jou en je merk past dus krijg je waar voor je geld’.

Voordelen van het inschakelen van een professionele ontwerper zijn oa:

 • Het bespaart je tijd, tijd dat je in de ontwikkeling van je diensten en je site kunt stoppen
 • Je krijgt een logo van hoge kwaliteit, dat perfect bij je past en uniek is zodat je eruit springt en niet verdwijnt tussen je concullega’s.
 • Je krijgt je logo in meerdere varianten en meerdere bestandsvormen zoals PNG en JPG. Het logo zal altijd scherp eruit zien als het als een vector wordt gemaakt. Een vector kun je zo groot of zo klein maken zonder kwaliteitsverlies en is dus mooier dan een logo dat bestaat uit pixels. Deze kwaliteit krijg je niet als je met gratis ontwerp programma’s aan de gang gaat (zelfs Photoshop geeft pixels en is niet een ideaal programma om je logo in te ontwerpen).

Budget over?:

Mocht je nog budget over hebben dan kun je dat inzetten voor marketing materiaal naar keuze. Je hebt in je businessplan en planning als het goed is een idee hoe je je klanten wilt gaan werven.

Als je ze via social media wilt bereiken zou je met extra budget je ontwerper kunnen vragen om Instagram templates of illustraties die je op je foto’s kunt gebruiken of een X aantal insta quotes die bij jouw merk passen om tussen je foto’s door te plaatsen.

Misschien is het je plan om te gaan netwerken in het echte leven, dan kun je dit extra budget inzetten voor mooie visitekaartjes of folders die je op strategische plekken kunt achterlaten.

Binnen dit budget past mijn dienst logo + branding = vanaf €250,- ook kan ik andere ontwerpen maken, bijvoorbeeld ontwerpen voor op je website en/of social media.

 

HULP NODIG?:

 

 

Een eigen website beginnen met een budget van €1000,- tot €2000,-

 

Optie uitbesteden:

Met dit budget kun je het meeste betreffende je site uitbesteden mocht je dat willen!! Je kunt ook je logo en andere branding elementen uitbesteden en je kunt je website of webshop laten maken door een professional zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
Zorg wel dat je goed weet wat je wilt en wat je nodig hebt!! Ook is het verstandig om een ontwerper te kiezen die niet alleen een mooi ontwerp kan maken, maar ook echt technisch genoeg onderlegd is om een goede site te bouwen.

Wellicht heb je nog budget overgehouden en dat kun je mooi inzetten voor online advertenties, extra promotiemateriaal laten ontwerpen, visitekaartjes, mooie verpakkingen of gift cards laten ontwerpen.

Je zou met het extra budget ook een tekstschrijver kunnen inhuren om je teksten na te kijken of bij te sturen of iemand die je kan helpen met je strategie, denk goed na over wat je sterke en je zwakke punten zijn.

Optie zelf doen:

Je kunt er ook voor kiezen om je site of shop zelf te maken uiteraard!! Als je dit doet bespaar je een hoop geld, maar je krijgt er wel wat zorgen voor terug afhankelijk van hoeveel ervaring je ermee hebt.

Punten waar je rekening mee moet houden als je een website of webshop zelf maakt:

 • Zorg voor de juiste pagina’s, maak zoveel je er nodig hebt maar als je er teveel hebt kan het onoverzichtelijk worden dus probeer dan meerdere onderwerpen op 1 pagina te vermelden.
 • Maak een opzet van welke informatie je allemaal nodig hebt per pagina: Bijvoorbeeld:
  – Voor de homepage heb je wellicht nodig: samenvatting van al je diensten, een greep uit je portfolio werk, wat testimonials en je contactinformatie.
  – Voor je diensten pagina heb je een uitgebreidere uitleg van je dienst nodig inclusief een kostenplaatje en een uitleg van je werkwijze.
  – Algemene voorwaarden en privacybeleid zijn heel belangrijk. Je hebt hiervoor een duidelijke en inhoudelijk kloppende tekst nodig. Dan kunnen de bezoekers van je site teruglezen wat er met de informatie gebeurt die zij verstrekken.

Je kunt als je zelf je website of webshop bouwt je budget verder gebruiken voor je visuals zoals logo, social media afbeeldingen, custom fotografie, speciale plugins, virtual assistant etc.

*Ik heb bij deze budgetten geen rekening gehouden met inkoop van materialen voor zelfgemaakte spullen of inkoop van producten voor resell. Dikgedrukte linkjes kunnen betekenen dat als je erop klikt en iets aanschaft dat ik een commissie ontvang.

 

Zelf aan de slag?

 

Wil je zelf aan de slag om een eigen website te beginnen, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koopt het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

 

Divi WordPress Theme

 

HULP NODIG?: