Selecteer een pagina

Wil jij voor jezelf beginnen, wil je werken zonder opleiding? Ben je supergoed in iets, maar doe je er niks mee?

Zonde! Als je bereid bent kneiterhard te werken is het absoluut mogelijk, voor iedereen! In dit artikel weerleg ik 4 excuses die ik vaak te horen krijg. En hoop ik je duidelijk te maken dat jij het ook echt kan!

Het enige wat je nodig hebt is de juiste instelling!! Dat is letterlijk het enige wat je nodig hebt.

Werken zonder opleiding?

Wil je thuis kapster worden met als specialisatie bruidskapsels? Kan je dit supergoed en oefen je al jaren met de mooie lange haren van je dochters? Kijk je YouTube tutorials en heb je 3000 borden op Pinterest? Ga ervoor!

Maar dan heb ik toch een opleiding nodig denk je misschien.. Waarom dan? Je kan het toch!

Wil je cupcakes en taarten verkopen omdat je niks liever doet dan bakken en mooie creaties maakt? Maak je voor al je vrienden en bekenden taarten en ander lekkers omdat je dit leuk vindt en omdat iedereen het lekker vindt? Doe het dan!

Maar dan moet ik toch wel een papiertje hebben of een cursus hebben gedaan zeg je dan misschien.. Waarom? Iedereen vindt het al prachtig!!

Waarom kan je niet werken zonder opleiding te hebben? Natuurlijk moet je investeren in je ontwikkeling, neem dit absoluut mee in je businessplan! Maar als je het al goed kan waarom dan geld investeren in een opleiding waar je niet veel nieuws zal leren?

Wie heeft verzonnen dat je een diploma nodig hebt om voortuinen te onderhouden of mensen te helpen met het opruimen en inrichten van hun huis, om nog twee voorbeelden te noemen.

Kijk, als je chirurg wilt worden dan is het een ander verhaal, maar (vooral, maar niet alleen) creatieve beroepen zijn er zat die je kunt doen gewoon omdat je hier goed in bent en dit supertof vindt!

Ik denk dat als je iets goed kan en je wilt het graag doen, dat het gewoon moet kunnen. Werken zonder opleiding is mogelijk, als je maar in jezelf gelooft en hard wilt werken!

Geen tijd!

Maar ik heb echt geen tijd! Ik heb 3 kinderen en ik werk ook nog 20 uur! (Of vul in wat van toepassing is)

Tuurlijk heb je wel tijd! Als je het echt wilt, dan is er tijd! Zorg voor een goede planning en een gestructureerde manier van werken. Kijk je s’avonds vaak tv? Vervang dit dan bijvoorbeeld voor werktijd, als je iets leuk vindt zou dit geen probleem moeten zijn.

Ik zeg niet dat je ineens magisch fulltime de tijd hebt, maar je kunt het opstarten ‘uitsmeren’. Stel je begint eerst met je businessplan, lees in mijn blog Businessplan schrijven, niet schrikken het valt best mee hoe je dat moet doen! En je neemt daar bijvoorbeeld 3 maanden de tijd voor. Dat is heeeeeeeel ruim! Vervolgens ‘bedenk’ je je merk (naam, logo etc). Zodra je duidelijk hebt hoe jij als business wilt overkomen op de buitenwereld en je toekomstige klanten, claim dan je domeinnaam en start met je website. Hier kun je dan bijvoorbeeld ook 3 maanden de tijd voor nemen, of je laat het door iemand anders doen en dan scheelt het je een hoop tijd. Zo kun je elke stap in je eigen tempo zetten, want wie heeft er haast? Ik niet, jij? Al doe je maar 1 ding per dag, dan kom je toch elke dag een stapje dichterbij..

Tegen de tijd dat je met klanten gaat werken heb je alles dik in orde en kun je lekker aan de slag!! Stel de voorbereiding en opstarten duurt een jaar, hoe vet zou dat zijn! Dat betekent dat je over een jaar vanaf nu een eigen (parttime) business hebt die je kunt laten groeien zoals jij dat wilt!

Wat als het niet lukt?

Bang om te falen is normaal, iedereen denkt aan het begin ohnee ik kan het niet, wat nou als het niet lukt? Maar wat als het wel lukt? Stel je een eng diep ravijn voor met een touwbrug, aan het einde is jouw doel. Er zijn ontelbaar veel mensen jou voorgegaan en ze hebben allemaal veilig hun doel (de overkant) bereikt. Het enige wat jij moet doen is de brug opstappen en steeds een stapje verder lopen. Soms zal hij schommelen, maar als je doorloopt zul ook jij je doel bereiken.

Ik ben ervan overtuigd dat als je je voorneemt dat iets gaat lukken, dat dat ook het geval is. Soms zul je tegenslagen hebben, maar daar leer je van en die zorgen ervoor dat je harder en met meer focus je weg kunt vervolgen.

Ik heb geen geld..

Nee ik ook niet haha, altijd jammer dat alles geld kost.. Maar neem even mijn idee van het opstarten uitsmeren over 1 jaar.. Je kunt dit ook zo met de kosten doen! Stel je wilt haaksels verkopen en je hebt materiaal nodig, zorg dan dat je op zoek gaat naar mooie maar geen superdure wol en/of katoen. Koop steeds wat in (wel met een project in je hoofd anders heb je straks 300 gele bollen waarvan je er een halve nodig hebt), geef jezelf 6 maanden de tijd om een voorraadje aan te leggen van producten. Maak je zelf patronen? Dan kun je die verkopen als digitaal product! Je maakt het 1 keer zelf, je maakt er mooie foto’s van en plop je gooit een patroon met stappenplan online voor je gekozen bedrag. Wil je hulp bij je prijsbepaling gebruik dan deze online rekentool

Alle stappen beginnen met een plan! Wat wil je over 1 jaar af hebben? Bijvoorbeeld in het haaksel verhaal kun je in je plan zetten: 30 dekentjes van 1 meter bij 1 meter, 12 theemutsen, 5 tapestry tassen met leren handvatten etc.. Per project horen materialen en deze kun je dan dus ook inplannen om aan te schaffen.

Het is veel werk, maar wel hartstikke leuk en je doet het helemaal voor jezelf!

Dus denk je dat:

Voor jezelf werken zonder opleiding, faalangst, tijdsgebrek of weinig geld hebben redenen zijn om niet voor jezelf te beginnen.. begin dan weer bovenaan met lezen totdat je knop om is!!

Succes en ik hoop wat van je te horen, ik help graag!!

HULP NODIG?: