Selecteer een pagina

Dit is deel 2 van 3 van een serie voor jou, de creatieve superster!

We hebben het al gehad over het kiezen van een verkoopplatform in deel 1, als je deze gemist hebt kun je hier beginnen met lezen.

En de logische volgende stap is productontwikkeling! Maar we gaan het toch over prijsbepaling hebben? Ja klopt, ik sla puntje productontwikkeling over. Ik ga er even vanuit dat je je producten al hebt gemaakt of dat het een ongoing iets is en je producten op bestelling maakt..

MINDSET voor je begint aan je prijsbepaling:

Jij, net als de meeste creatievelingen, zult het waarschijnlijk moeilijk vinden om een prijskaartje te hangen aan je creaties. Je doet het immers met veel plezier en de tijd die je erin steekt achja dat vind je misschien minder belangrijk.. Maar dat is niet hoe je moet denken, schakel het uit! Jouw tijd is net zo belangrijk als dat van een ander en je mag daar best geld voor vragen.. Sterker nog, je moet!

Als je net begint lijkt het misschien niet heel belangrijk, maar als je een tijdje bezig bent en ineens veel klanten krijgt dan ben je veel meer tijd kwijt en zul je niet zo vrolijk worden van een paar centen winst die je krijgt als je te lage prijzen hanteert.

Het is verstandig om met de juiste mindset te beginnen met je prijsbepaling.. Oke.. gelukt? Dan kun je nu beginnen met de prijsbepaling.

KOSTPRIJS:

Materiaalkosten / Inkoop:

Stel je begint net en je hebt wat stoffen van de markt gehaald of wat bolletjes katoen uit de winkel meegenomen omdat je daar toch was voor nieuwe schriften voor je kinderen. Houd jij dan bij wat je kosten waren? Ja? Supergoed!!

Als je dit niet doet, zonde! Alles wat je uitgeeft aan materiaal / inkoop moet je vanaf het begin bijhouden. Heb je een nieuwe laptop nodig of een printer –> bijhouden in je administratie. De makkelijkste manier om dit te doen is gewoon een spreadsheet per jaar maken, deze onderverdelen in maanden en daar al je kosten noteren. Bewaar ook je bonnetje (dat is dan weer voor de belasting nodig, mochten ze je ooit willen controleren).

Variabele kosten:

Variabele kosten zijn de kosten van bijvoorbeeld het slijten van je naaimachine, computersoftware en dat soort dingen. Ook de huur van een atelier en cursussen die je moet volgen om beter te worden in je vak. Door deze kosten mee te nemen in de kostprijs (totaalkosten per jaar delen door aantal verwachten verkopen), zal je nooit te kort komen. Dit zijn kosten die je gemakkelijk over het hoofd ziet bij de prijsbepaling, maar die horen er ook echt bij.
Dit zijn de kosten die je maakt om tot een eindproduct te komen, samen met de uren die je erin stopt is dit je kostprijs.

Marge:

Je wilt natuurlijk niet precies de kostprijs vragen zodat je alleen uit de kosten bent, je wilt er ook iets aan verdienen! De rekenhulp die bij dit artikel hoort kun je hiervoor gebruiken, speel een beetje met percentages en kijk wat voor jou goed voelt.

Tip: Hou als je kortingen gaat geven altijd je marge percentage in de gaten! Stel je hebt een marge van 40% en je geeft een korting van 30% dan heb je nog steeds 10% winst!

Btw:

Btw zal 21% zijn als je gewoon in Nederland woont. Let op: als je etenswaren verkoopt, denk aan taarten, cupcakes, catering dan geldt een BTW tarief van 6%! Ook bijvoorbeeld taarten bak workshops waarbij het doel is om een taart te maken en het dus niet alleen gaat om kennisoverdracht valt onder het btw tarief van 6%.

Verzendkosten:

Je hebt twee opties met verzendkosten, je kunt ze in de prijs ‘verpakken’ of je kunt losse verzendkosten vragen. Voor de klant staat het beter als je een dekentje verkoopt van €39,95 incl verzendkosten, dan een dekentje van €34,95 waar nog €5,- aan verzendkosten bij komen aan het eind van het order proces. Dus ik zou persoonlijk de verzendkosten in de prijs verpakken, maar die keuze is natuurlijk aan jou!

Overig:

Probeer aan het einde van dit proces te kijken naar hoe de prijs eruit ziet, is het bijvoorbeeld €14,87 dan is t misschien een idee om dit ‘af te ronden’ naar €14,95 of stel je concurrenten bieden eenzelfde soort product aan voor een paar euro minder (of meer) kijk dan goed waar het verschil zit! Je hoeft je prijs niet aan te passen aan je concurrenten, zeker niet, maar kijk wel even waar hem het verschil zit.

 
prijsbepaling

PRESENTATIE VAN JE PRODUCT:

Ik wil het hier ook even hebben over de presentatie van je product, jij als creatieveling hebt natuurlijk al superveel ideeën om dit mooi te doen daar twijfel ik absoluut niet aan. Maar wat ik even wil bespreken is het ‘vastpakgevoel’. Als je iets online koopt kun je het product niet vastpakken, niet even omdraaien om de achterkant te bekijken of voelen van wat voor een soort materiaal het precies gemaakt is.

Om dit te kunnen nabootsen zijn mooie foto’s nodig van verschillende hoeken en misschien ook een detailfoto als dit van toepassing is op je product. Zorg ook voor een goede beschrijving van het product, benoem alle materialen die je gebruikt heb en beschrijf hoe het voelt zoals: Dit superzachte knuffeltje van babywol..etc

Ook de moeite van het vermelden waard is een foto watermerk, als je mooie productfoto’s hebt gemaakt en je plaatst er je logo op of een watermerk met je domeinnaam dan kun je de foto’s ook delen op social media en iedereen zal zien dat het bij jou te koop is!

Ik hoop dat je er met dit artikel en de rekenhulp uit komt, anders hoor ik het graag! Laat een reactie achter hieronder als je nog vragen hebt over dit onderwerp..

.

.

HULP NODIG?: