Selecteer een pagina

Niche of doelgroep bepalen

Dit keer een wat kortere blogpost.. Maar dit is wel een heel belangrijk onderwerp. Ik zeg dat over bijna alle onderwerpen.. Maarja, je doelgroep bepalen is ook heel belangrijk! De juiste doelgroep aanspreken is nodig voor succes.. Het woord niche staat heel sjiek te staan in de titel, maar doelgroep en niche gaan hand in hand en als je onderstaande toepast op je bedrijf/blog dan zit je met beide goed.

Als startende (online) ondernemer moet je weten voor wie je gaat schrijven en voor wie je producten gaat maken. Als je dit in den beginne al weet uit te vogelen, dan scheelt het later een hoop tijd en moeite (en frustratie).

Ik voel een voorbeeldje aankomen: Stel je start je bedrijfje en je maakt een website of laat deze maken en je begint deze te vullen met content. Je maakt (digitale) producten of schrijft veel blogs over van alles en nog wat.

Tijdje later denk je: Zo! Nu even rust van de ‘content marketing’ en even kijken wat ik heb.. Grote kans dat je hele leuke dingen hebt geschreven over allerlei verschillende onderwerpen geschikt voor allerlei verschillende mensen. DIY, eten, drinken, poppen, tuinen, kinderen, bruiloften.. Een soort van allegaartje aan onderwerpen, je kijkt vervolgens naar je statistieken en reacties en ziet niet veel terugkerend publiek.

Natuurlijk overdrijf ik het hier een beetje erg misschien, maar dat doe ik wel vaker om een punt te maken ;P

Je ziet dus al je posts en denkt hmmm.. Ik heb leuke dingen geschreven maar wat doe ik fout?

Nou.. Komt ie, je had geen specifiek iemand in gedachten bij het creëren van je content. Je had allerlei mensen in je hoofd die allemaal van andere dingen houden. Zo krijg je af en toe een lezer die geïnteresseerd is in tuinen en af en toe een lezer die bijna gaat trouwen.. Deze lezers zien vervolgens dat er verder geen gerelateerde posts op de site staan, zijn snel uitgelezen en zullen je niet snel gaan volgen of bookmarken.

Dit betekent overigens niet dat je niet over veel verschillende onderwerpen kunt schrijven! Uitleg volgt.. Vrij snel al..

Mijn tip is om het volgende te doen: Maak een persoon! Gewoon in je hoofd..

Doelgroep bepalen: Die van mij heet Maud, ik schrijf en werk voor Maud. Ze is 32 jaar jong en is moeder van 3 kinderen, 1 van 3 en een tweeling van 5. Maud is creatief en houdt van lezen. Ze is erg actief op Pinterest en doet soms mee met winacties op Facebook (maar eigenlijk vindt ze die een beetje stom).
s’Ochtends zit ze veel op social media tijdens het ontbijt en s’avonds als de kids op bed liggen ook nog even.
Ze werkt parttime in de zorg, maar zit vol met plannen. Het liefst zou ze een leuke webshop starten met eigengemaakte tafeltenten en andere maaksels voor kinderen. Ze heeft niet zoveel internet ervaring en weet niet of het mogelijk is voor haar om zoiets te doen. En als ze de stap durft te wagen, weet ze niet waar ze moet beginnen.

En tadaa dat is mijn doelgroep.. Maud punt

Ik hou haar bij alles wat ik doe in m’n achterhoofd. Maak ik een worksheet: Wat zou Maud aanspreken? Blogpost schrijven: Is het zo duidelijk genoeg voor haar? Of zal ze een extra voorbeeld fijn vinden? Pinterest: Is Maud online?

Op deze manier kun je nooit de fout in gaan, je schrijft en werkt voor iemand met een bepaalde visie, met een bepaalde lifestyle. Stel je wilt over meerdere onderwerpen bloggen en ik hou Maud even aan als voorbeeld dan kun je dus over kind gerelateerde dingen schrijven, over jonge gezinnen, vrouwen dingen voor dertigers, creatieve posts, etc etc

Dus als je weet wat je ongeveer wilt met je website, creëer dan je ideale klant! Maak het jezelf makkelijker om gerichte content te maken en je lezers aan je te binden.

Natuurlijk bestaat Maud alleen in mijn hoofd, maar grote kans dat jij jezelf herkent in dit verhaal en hebt gedacht Hee! Ik lijk op Maud.. En dat klopt :) ik schrijf voor jou!

 

HULP NODIG?: