Selecteer een pagina

Je wilt een eigen website beginnen, je hebt al langer grote plannen en je gaat er steeds meer over dromen en je ideeën worden steeds concreter. Je bent alleen nog niet zover dat je ervan overtuigd bent dat het ooit werkelijkheid zou kunnen worden.

Want je hoofd zegt ook: Ik kan toch niet echt voor mezelf beginnen?? Dat is meer voor die mooie/dunne/slimme/gekke/extraverte/ vul in- mensen toch.. Niet voor mij.. Toch? Maar wat zou het gaaf zijn, droom droom.. Maar nee niet echt realistisch.. toch?

Ik zeg ONZIN!! Een eigen website beginnen is voor iedereen. Dromen zijn er niet voor niks. En dan bedoel ik niet de soort dromen waarin je kunt vliegen of waar de stoeptegels naar beneden vallen en er ineens water met krokodillen onder je verschijnt..

Als je ergens zo gepassioneerd over bent dan gaat het je lukken en daar ben ik van overtuigd. Want waarom zouden anderen wel een eigen website kunnen beginnen en jij niet? Als je hier echt goede antwoorden op hebt en deze weerlegd wil hebben, mail me alsjeblieft dan help ik je door die fase heen want dat is alleen maar angst. Angst voor verandering..

Je hebt maar 1 leven, kies voor geluk en voor een leven van voldoening en blijheid!! Een eigen website beginnen is het begin van je online business avontuur!!

NB: Ik ga vrij vlot overal doorheen aangezien het best veel info is en anders een te lang artikel wordt, je kunt als je specifieke vragen hebt over bepaalde dingen altijd contact opnemen door een mail te sturen. Een eigen website beginnen betekent veel werk (leuk werk!!). Als ik merk dat er veel vragen zijn over 1 bepaald onderwerp dan zal ik hier een nieuwe blogpost over schrijven of een e-book als er genoeg inhoud voor is. Dus schroom niet en vraag me om hulp.

 

Een eigen website beginnen: BRAINSTORM

Dit eerste deel gaat over het brainstormproces, je losse ideeën moeten steeds meer vorm gaan krijgen en door te brainstormen kun je dit steeds concreter gaan maken.

Dit is een superleuke fase, een fase waarin je jezelf compleet kan opzwepen met je toffe ideeën. Hoe enthousiaster je wordt hoe sneller de rest van de ideeën en beslissingen komen.

In dit deel behandel ik:

  • Naam / Tagline / Uitstraling
  • Wat ga je verkopen / welke diensten?
  • Wat wordt je doelgroep?
  • Wat wordt je verdienmodel?
  • Wie zijn je concurrenten en wat kun je van ze leren?
  • Bepaal wat je zelf gaat doen en wat je gaat outsourcen / maak een budget.

Naam/ tagline

Je naam! Hoe ga jij je bedrijf noemen? Dit is een belangrijk brainstorm punt, ik adviseer je hier goed de tijd voor te nemen en om het niet alleen te doen. Doe het brainstormen samen met je partner, moeder of beste vriendin.

Stap 1: Braindump alles wat je kan bedenken over je diensten / producten en over jezelf. Pak pen en papier, of een digitaal document en begin met dumpen.

Stap 2: Schrap de woorden en zinnen die echt nergens heen gaan en waar je geen goed gevoel bij hebt. Je houdt dan nog steeds een flink aantal onsamenhangende woorden over.

Stap 3: Mix en Match! Stel je wilt een thuiskapper business opzetten en je hebt de volgende woorden nog over na stap 1 en 2:

 

Service – Kapper – Kleur en Verf – Hip – Knippen – styling – bruiloft – bij je thuis – at home

 

Dan kun je ervan maken:

 

  • Hip en Knip at Home

 

  • Kapper Service “Bij je thuis”

 

  • Kleur Kapper

 

  • Kapper met Kleur

 

  • Verf en Styling Service

 

  • Bruiloft Styling at Home / by “JE NAAM”

etc

 

Stap 4: Maak een top 3! Kies de 3 leukste uit (alleen als je de naam nog niet gevonden hebt, want misschien ben je tijdens de voorgaande stappen al wel smoorverliefd geworden op je naam!)

Deel je top 3 met familie en vrienden die dicht bij je staan, vraag om hun mening en vraag welke zij de leukste vinden!

Stap 5: Maak je keuze!

Tagline:

Voor je tagline kun je ditzelfde proces een beetje volgen, bedenk wat jij wilt dat jouw klanten weten over jou.

Je kunt zelfs woorden hierin gebruiken die je naam niet gehaald hebben bijvoorbeeld:

 

Hip & Knip

bruiloftstyling bij je thuis

Een eigen website beginnen : Uitstraling: Logo/ Huisstijl

Nu je je naam hebt kun je gaan nadenken over je logo en je huisstijl. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook uitbesteden.

Zelf doen:

Als je ervoor kiest om het logo zelf te ontwerpen, bekijk dan eerst in welk programma je dit wilt gaan doen. Als je zelf een ontwerper bent dan heb je natuurlijk de benodigde programma’s, maar niet iedereen heeft dit.

Let erop dat een logo:

  • altijd goed leesbaar/herkenbaar moet zijn
  • vergroot en verkleind moet kunnen worden zonder kwaliteitsverlies (=vector)
  • er ook goed uit moet zien in zwart en wit.

Uitbesteden:

Als je ervoor kiest om je logo te laten ontwerpen door een professional dan zijn er een aantal vragen die hij/zij zal stellen:

  • Wat doet je bedrijf?
  • Wat is je doelgroep?
  • Wat wil je uitstralen?
  • Hoe wil jij je onderscheiden ten opzichte van je concurrenten?
  • Elementen die je erin verwerkt wilt hebben?
  • Overige ideeën die je hebt voor je logo/ algehele stijl?

Zorg er dus voor dat je dit duidelijk hebt voor jezelf.


Ontwikkeling van je: Huisstijl / Logo

Je hebt al nagedacht wat je wilt, maar dit moet ook nog gerealiseerd worden.

Je kunt op sites zoals: fontsquirrel.com fonts (= lettertypes) vinden die commercieel vrij te gebruiken zijn, met zo’n font (of een Google font of een ander rechtenvrij font) kun je starten. Gebruik absoluut geen font waarvan je niet zeker weet of je het (commercieel) mag gebruiken!!

Als je een of twee mooie lettertypes gevonden hebt kun je de naam en de tagline typen en elementen toevoegen zoals vormen, bloemen etc. Ook hiervoor geldt gebruik alleen elementen waarvan je zeker weet dat je het mag gebruiken van degene die het heeft gemaakt. Je kunt het beste zelf iets maken of laten maken zodat je zeker weet dat je geen problemen krijgt.

Maak alle dingen die je nodig hebt voor je bedrijf nu je je logo hebt. Denk aan logo in goed formaat voor je website, bijpassende knoppen, digitaal factuur met je logo en eventueel leuke elementjes die bij je huisstijl passen.

Als je geen professioneel ontwerp programma hebt kun je ook een gratis variant gebruiken zoals bijvoorbeeld canva.com dit werkt heel eenvoudig, maar heeft minimale opties in vergelijking met bijvoorbeeld Adobe Illustrator.

Als je budget hebt vrijgehouden dan is het zeker de moeite waard om er een professional voor in te huren en dat zeg ik niet alleen omdat ik dat werk doe. Je merk is zo belangrijk, alles valt of staat met de uitstraling van je merk. Mensen beslissen in minder dan 5 seconden of ze wel of niet op je website blijven en dan hebben ze dus nog niks gelezen. Visuals zijn ongelofelijk belangrijk.

Paar voordelen van het inhuren van een designer:

  • Je krijgt een mooi en uniek logo
  • Je weet zeker dat alles van jou is, geen risico op boetes
  • Het scheelt een hoop tijd

HULP NODIG?:

 

Wat ga je verkopen / welke diensten:

 

Als je een eigen website wilt beginnen is dit uiteraard waar het begint, wat ga je verkopen? Wat voor een producten en/of wat voor een diensten? Bedenk goed dat wat je ook kiest, het iets moet zijn waar jij 100% happy van wordt. Je moet het echt super leuk vinden, want anders is het:

1: moeilijk te verkopen (want hoe verkoop je iets waarvan je zelf niet enthousiast raakt?) en

2: je houdt het niet lang vol omdat je hart er niet inzit..

Brainstorm met de volgende punten in gedachten:

  • Wat heb nodig aan startkapitaal als ik dit kies?
  • Zou ik dit zelf willen hebben?
  • Kan ik een duidelijke doelgroep voor me zien bij dit product / deze dienst?
  • Wat kan ik zelf en wat moet ik uitbesteden? (productontwikkeling, website, administratie etc)

 

Wat wordt de doelgroep van je eigen website:

 

Als startende (online) ondernemer moet je weten voor wie je gaat schrijven en voor wie je producten gaat maken. Als je dit in den beginne al weet uit te vogelen, dan scheelt het later een hoop tijd en moeite (en frustratie).

Even een overdreven voorbeeld: Stel je start je bedrijf en je maakt een website of laat deze maken en je begint deze te vullen met content. Je maakt (digitale) producten of schrijft veel blogs over van alles en nog wat.

Tijdje later denk je:

Zo! Nu even rust van de ‘content marketing’ en even kijken wat ik heb.. Grote kans dat je hele leuke dingen hebt gemaakt en hebt geschreven over allerlei verschillende onderwerpen geschikt voor allerlei verschillende mensen. DIY, eten, drinken, poppen, tuinen, kinderen, bruiloften.. Een soort van allegaartje aan onderwerpen, je kijkt vervolgens naar je statistieken en reacties en ziet niet veel terugkerend publiek.

Je ziet dus al je posts en denkt hmmm.. Ik heb leuke producten en over toffe dingen geschreven maar wat doe ik fout?

Nou.. Komt ie, je had geen specifiek iemand in gedachten bij het creëren van je content. Je had allerlei mensen in je hoofd die allemaal van andere dingen houden.

Zo krijg je af en toe een lezer die geïnteresseerd is in tuinen en af en toe een lezer die bijna gaat trouwen.. Deze lezers zien vervolgens dat er verder geen gerelateerde posts op de site staan, zijn snel uitgelezen en zullen je niet snel gaan volgen of bookmarken.

Dit betekent overigens niet dat je niet over veel verschillende onderwerpen kunt schrijven!

MIJN TIP IS OM HET VOLGENDE TE DOEN: BEDENK EEN PERSOON! GEWOON IN JE HOOFD.. Check mn blog https://www.withdots.com/blog/doelgroep-of-niche-bepalen-tips-om-een-ideaal-profiel-op-te-stellen

SIDENOTE: Onderzoek is heel belangrijk in de beginfase, eigenlijk in elke fase wel. Maar pas wel op dat je niet teveel onderzoekt, je kunt daarvan óf teveel random ideeën krijgen óf gedemotiveerd worden omdat je ziet dat je idee door een ander al eens is uitgevoerd.

 

“VERGELIJK JE BEGIN NOOIT MET IEMAND ANDERS ZIJN MIDDEN”

 

Het is belangrijk om goed voor ogen te hebben voor wie je je producten maakt, of aan wie je je diensten wilt gaan aanbieden. Zoals ik hiervoor heb uitgelegd is het het makkelijkst (vind ik) om 1 persoon in je hoofd te houden.

Onderzoek deze persoon, bedenk welke toon hij of zij prettig zal vinden (je en jij, of u) en wat voor een visuals hen zal aantrekken. Bekijk waar ze te vinden zijn, in het echte leven en online. Als je weet waar je doelgroep uithangt weet je ook meteen waar jij heen moet!

‘Huiswerk’:

  • Bedenk waar je doelgroep te vinden is, in real life, online, op social media en in je vriendengroep en familie. Het maken van dit soort lijstjes helpt je om een duidelijk beeld te scheppen van je toekomstige klanten. Je kunt veel scherper je businessplan schrijven en straks je marketing plan opstellen.

 

 

Wat wordt je verdienmodel?:

 

Je wilt natuurlijk geld gaan verdienen met je bedrijf. Maar weet je al precies hoe je dit wilt gaan doen? Je hebt een fantastisch idee, maar als er geen manier is om er geld mee te verdienen (of niet voldoende) dan zal het floppen.

Ik raad je aan om zo ruim mogelijk te denken, probeer niet de ouderwetse manier van denken vast te houden dat je 1 salaris hebt per maand en dat dat steeds hoger moet worden.

Waarom niet allerlei kleinere stroompjes in plaats van 1 wat grotere stroom van geld?

De meeste mensen werken voor een baas en hebben 1 inkomen, verder hebben ze een gezin/ vrienden etc en dat is hun leven.

Ik wil je duidelijk maken in (onder andere) dit artikel dat dit niet per se zo hoeft. Je kunt je werk en je leven juist heel goed combineren, ik ben van mening dat dit veel gelukkiger maakt én omdat je meer tijd spendeert aan ‘werk’ verdien je ook meer!!

Kijk: Als je werkt voor een baas dan werk je 8 uur per dag, je doet wat je moet doen en verdien je X bedrag per uur.

Als je ervoor zorgt dat je werk en je leven 1 worden, dan kun je 24 uur per dag gaan verdienen.. Een X bedrag per uur voor 8 uur per dag of een X bedrag per uur voor 24 uur per dag.. Tel maar uit..

 

Geld besparen om een eigen website te beginnen:

Probeer in de beginfase goed open te staan voor alle mogelijke manier van geld verdienen, maar ook zeker naar de mogelijkheden om geld te besparen!

Je wilt een eigen website beginnen, een serieus bedrijf opstarten en dan is het noodzakelijk om hier en daar te investeren in jezelf en je idee. Geld hiervoor kun je vrijmaken door heel kritisch te kijken naar je uitgaven.

Bijvoorbeeld:

Als je elke maand 80 euro uitgeeft aan pizza van Domino’s dan is dan 80 euro die je nergens anders aan kunt uitgeven..

Wat levert een pizza je op?.. En wat levert een informatief e-book/cursus of een professioneel logo je op?

Ik spreek heel veel mensen die graag iets voor zichzelf willen beginnen, de ene als extra’tje naast hun werk voor een baas en andere willen volledig zelfstandig zijn. Degene die het lukt om hun idee uit te voeren, zijn degene die er alles aan willen doen. Die bereid zijn dingen op te geven (tijdelijk) omdat ze geloven in hun idee.

De mensen die niet graag genoeg willen die zal het nooit lukken, al krijgen ze alles gratis nog zal het niet lukken. Deze mensen ben jij al ver voorbij!! Instelling is absoluut belangrijker dan geld.

Geld verdienen:

Ja, geld verdienen!! Dat is toch wel wat we willen :) Ga in je beginfase eens een lijst maken van manieren waarop jij denkt dat je geld kan gaan verdienen. Het hoeft niet allemaal met je idee te maken te hebben, als je namelijk een opstart budget nodig hebt dan kan het geld overal vandaan komen, verkopen van meubels die toch in de weg staan etc..

Maar het belangrijkste is de verdienmodule van je idee / bedrijf. Start je een webshop, dan kun je je ook verdiepen in affiliate producten, of reselling. Ga je een blog beginnen rondom een affiliate product dan kun je ook extra advertentieruimte verkopen in je sidebar of een youtube kanaal beginnen.

 

Wie zijn je concurrenten en wat kun je van ze leren?:

 

Gluren bij de buren!! Bekijk je concurrenten, de meeste mensen vinden het pijnlijk om te zien dat iemand al veel verder is dan zij. Maar eigenlijk vind ik concurrenten een kriebelwoord want, jij bent jij en precies daarom krijg jij klanten die bij jou passen.

 

Maak een onderscheidend merk en laat je persoonlijkheid schijnen. Zo heb je nooit concurrentie, want niemand is zoals jij!!

 

‘Huiswerk’:

  • Bekijk een stuk of 5 ‘concurrenten’ en beschrijf wat hun strategie is, schrijf op wat je aanspreekt en wat je minder tof vindt.
    Punten om op te letten kunnen zijn:
    – Website/Styling
    – Toon
    – Social Media strategie
    – Missie/Visie

Bepaal wat je zelf gaat doen en wat je gaat outsourcen / maak een budget:

 

Nu je al deze informatie bij elkaar hebt verzameld kun je spijkers met koppen gaan slaan. Wat ga je zelf doen en waar heb je hulp bij nodig, probeer een duidelijk tijdsplanning te maken dmv een tijdslijn.

Hou er rekening mee dat als je bijvoorbeeld je website uitbesteed, dat je daar zelf ook werk aan hebt. Je moet de teksten schrijven, foto’s maken, bedenken welke CTA’s je waar wilt hebben, of je een nieuwsbrief wilt starten (zoja dan moet je dat ook in gang zetten).

Deel alles logisch in om alles zo flexibel mogelijk te laten verlopen, stappenplannen zijn echt the way to go wat mij betreft, zonder een plan van aanpak verlies je enorm veel tijd!!

 

Zelf aan de slag?

 

Wil je zelf aan de slag om een website te maken, dan raad ik je onderstaand premium thema aan. Ik gebruik dit thema voor alle websites en webshops die ik maak en het werkt eenvoudig en zeer prettig. Als je op onderstaande banner klikt en je koop het thema dan kan het zijn dat ik een commissie ontvang. Heb je vragen over dit thema en wil je meer weten dan kun je me altijd even mailen!!

 

Divi WordPress Theme

 

HULP NODIG?: