Selecteer een pagina

In dit artikel benoem ik een aantal redenen van uitstelgedrag en tips om hier doorheen te komen, zodat je weer lekker aan de slag kunt gaan met de dingen die je graag af wilt hebben.

Ik denk dat iedereen wel eens uitstelgedrag vertoont, de een meer dan de ander. Het kan een behoorlijke last zijn als je er niet doorheen lijkt te komen en het aan je gaat knagen. Want uitstellen lijkt op het moment misschien ‘Chill’, maar de taken die je oorspronkelijk had moeten (willen) doen moeten uiteindelijk alsnog gedaan worden en als je dit te vaak voor je uitschuift kan het een last worden. Je zal er steeds meer tegenop gaan zien.

Redenen voor uitstelgedrag

Er zijn verschillende redenen waarom je dingen uitstelt, het zal niet eens altijd bewust zijn.. Waarschijnlijk is het zelfs het grootste gedeelte van de tijd onbewust. Maar als je weet waarom je iets doet (of in dit geval NIET doet) dan kan het je helpen om het om te draaien.

 

Uitstelgedrag reden 1: Saaaaai

Stel je een taak uit omdat iets saai is? Begrijpelijk!! Want wie heeft zin in saaie dingen :) Het is een van de grote redenen waarom je iets kunt uitstellen.. Je moet je administratie doen, maar je gaat liever op Pinterest inspiratie opdoen, want dat is leuker..

Heb jij hier wel een last van probeer dit dan eens:

Tip 1:

Probeer het minder saai te maken, je kunt dit doen door je omgeving leuker te maken waarin je werkt. Bijvoorbeeld je thuiskantoor, zet een fancy kopje thee en steek een mooi kaarsje aan. Als het bijvoorbeeld om je administratie gaat zoals ik hiervoor als voorbeeld heb gegeven dan kun je ook mooie mappen kopen en highlighters etc. Maak het extra mooi en probeer juist de uitdaging te halen uit het perfect en prachtig uitvoeren van deze op ‘t oog saaie taak.

 

Tip 2:

Als voorgaande tip niet in je straatje past kun je misschien iets met deze tip. Zet een timer op 30 min en probeer zoveel mogelijk af te krijgen binnen die tijd, je zult jezelf verrassen hoeveel je in zo’n korte tijd voor elkaar kunt krijgen. Wat is nou een half uurtje op een dag als je daarna van die k**klus af bent :D Als je het niet afkrijgt binnen de tijd heb je 2 keuzes, of je gaat gewoon even stoer door omdat je nu toch al bezig bent.. Of je gaat wat leuks doen en stelt de 30 min timer de volgende dag nog een keertje in!!

 

Uitstelgedrag reden 2: Onduidelijkheid/Teveel keuzes

 

Je moet iets doen, maar eigenlijk weet je nog niet zeker waar je moet beginnen en waar het hoort te eindigen. Bijvoorbeeld: Je wilt een blog schrijven, maar je hebt 20 mogelijke onderwerpen en je weet niet wat je moet kiezen dus schrijf je maar niks..

Of je moet iets regelen voor een klant, maar je hebt nog niet alle informatie om het echt goed te kunnen uitvoeren. Herkenbaar?

Tip:

Probeer zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen, heb je input nodig van een ander (bijv. een klant) stuur dan eerst een e-mail met alle vragen die je nog hebt.

Je zult je na het versturen van die e-mail al veel lichter voelen, je hebt namelijk al een grote stap van je taak gedaan en je hoeft pas weer verder als je antwoord hebt ontvangen. Tegen die tijd heb je alle info en zal het probleem van onduidelijkheid weg zijn.

Tip:

Als je niet kunt kiezen hoe je een taak/opdracht of hoe je het ook wilt noemen, moet beginnen. Begin klein!! Start met jezelf dwingen om maar 1 keuze te maken, om het voorbeeld van het schrijven van een blog even te nemen: Pak gewoon het eerste onderwerp dat je hebt opgeschreven, ook al denk dat je dat er nog betere onder staan. Ga met dit onderwerp aan de slag door een titel te bedenken.

Mocht je zoveel tegenzin voelen dat je er niet doorheen komt, dan kun je dat onderwerp van je lijst schrappen en ben je dichter bij een onderwerp waar je wel over wilt schrijven. Teveel opties zijn nooit goed, dus eerst elimineren en dan komt de inspiratie vanzelf.

 

Uitstelgedrag reden 3: Geen structuur/Chaos

 

Ook een goede reden, nouja goed.. Een veel voorkomende reden is dat je niet fatsoenlijk aan de slag kunt omdat er geen structuur is aangebracht in de opdracht of taak. Er is teveel chaos en daardoor zie je door de bomen het bos niet meer. Het is logisch dat je er op dat moment dan geen zin in hebt en dat je het het liefst voor je uitschuift.

Tip:

Stel je wilt een cursus samenstellen voor toekomstige klanten, of je wilt nieuwe teksten maken voor je website over alle diensten die je aanbiedt, een persoonlijke tekst, een tekst voor op je homepage. Dat is niet niks, in beide gevallen moet je goed met je koppie erbij zijn en daarbij kun je chaos niet goed gebruiken.

Start met het verzamelen van alles wat je al hebt, voeg alles bij elkaar wat bij elkaar hoort. Je kunt dan van de grote opdracht allemaal kleine hapklare opdrachten maken. Bedenk vervolgens een volgorde van prioriteiten, te beginnen met iets waar je het meest enthousiast van wordt. In het geval van een cursus voor nieuwe klanten kan dat bijvoorbeeld de titel zijn en de wervende introductietekst, of het ontwerp van de voorkant van het cursusboek. Zo krijg je de spark terug en kun je met meer enthousiasme aan de slag met stap 2.

In het geval van het schrijven van de teksten voor je nieuwe website, begin met de tekst waar je al de meeste informatie over hebt. Je hebt over dat onderwerp dan het meeste te vertellen en dus heb je sneller een pagina vol getikt dan dat je eerst nog moet bepalen wat je eigenlijk wil zeggen.

In geval van beide voorbeelden: Laat de rest van de opdracht dan even los, zie het echt als afgerond als je 1 kleinere taak hebt gedaan!!

 

Uitstellen reden 4: Gevoel dat het niks oplevert

 

Dit is ook een begrijpelijke reden om je taken voor je uit te schuiven. Als je werk moet doen waar je zelf niks uithaalt dan is de motivatie om het af te ronden moeilijk te vinden. Stel je zit al over je factureerbare uren heen, maar er is nog steeds werk dat er gedaan moet worden voor een klant.

Tip:

Geef jezelf een uitdaging door te proberen de taak zo snel als je kan uit te voeren, soort van voor de magnetron piept moet je klaar zijn (maar dan anders haha). Je maakt er dan meer een spelletje van om te zien hoe snel je het alsnog voor elkaar kan krijgen. Daarbij kun je een beloning bedenken die je jezelf gunt voor als je het hebt afgerond.

Voor veel mensen geldt dat uitstelgedrag er in is gesleten, het is dus niet zomaar een kwestie van een knop omzetten. Het zal best wat moeite kosten om jezelf er doorheen te krijgen, maar als je bewust bent van je gedrag kun je het beter veranderen dan dat je het weg stopt.

Als je de reden van je uitstelgedrag leert identificeren, kun je er iets mee. Je kunt ervoor kiezen om het te blijven uitstellen omdat het voor jou op dat moment niet genoeg prioriteit heeft, of je kunt met 1 van de bovenstaande tips aan de gang. Ook al kies je ervoor om het toch uit te stellen, je doet het dan bewust en je zult er dan geen naar schuldgevoel door voelen.

Succes!!

HULP NODIG?: