Selecteer een pagina

Je kent het vast wel, je wilt iets doen maar iemand anders heeft het al gedaan!! Meteen denk je ooh nou laat MIJN droom maar vliegen dan want het bestaat al en ik heb nog niks.. Jezelf vergelijken kan zorgen voor motivatie óf demotivatie.

In dit artikel wil ik je inzicht geven wanneer je het vergelijken voor je kan laten werken en wanneer het beter is om ermee te kappen.

Het kan natuurlijk ook andersom: Je ziet een arm gezin op televisie die maar net rond kunnen komen en je denkt Wauw, vergeleken met hen heb ik het wel erg goed voor elkaar.

Twee kanten op vergelijken

Jezelf vergelijken kan twee kanten op, omhoog en omlaag.

Je kunt jezelf bijvoorbeeld motiveren door te kijken naar mensen die het minder goed voor elkaar hebben, je plaatst jezelf als het ware boven hen (klinkt super lullig) en voelt je daardoor beter over jezelf en je behoudt je zelfvertrouwen.

Maar je kunt jezelf ook demotiveren door te kijken naar mensen waarvan jij het idee hebt dat ze al veel verder zijn dan jij.. Dit is juist killing voor je zelfvertrouwen en je zult je niet beter gaan voelen over jezelf.

Om het lekker ingewikkeld te maken zijn er natuurlijk ook uitzonderingen, je kunt juist ook heel geïnspireerd raken door iemand die verder is, omdat je dan kunt zien waar je heengaat en daar kun je ook heel goed motivatie uit halen.

Ga voor jezelf na hoe jij je voelt als je jezelf aan het vergelijken bent. Voel je passie en drive om te knallen, niks aan de hand. Maar voel je een steen in je maag en begin je te denken dat het toch allemaal te hoog gegrepen is voor je.. stop!!

Wanneer is het teveel

Zolang je er inspiratie door opdoet of extra motivatie van krijgt om door te gaan, lekker blijven kijken hoe anderen de dingen doen. Maar je kunt ook verdwalen in de verhalen van anderen.

Je kunt bijvoorbeeld uren laten verdwijnen als je scrollt op social media en dit is niet bepaald bevorderlijk voor je productiviteit :) Probeer te stoppen wanneer je merkt dat je niet meer echt oplet wat je ziet of wanneer je je naar gaat voelen over je eigen leven/bedrijf/uiterlijk etc. Je kunt ook een timer zetten en jezelf max 30 min aaneengesloten research tijd geven, om te voorkomen dat je na een paar weken geen resultaat hebt maar wel een hele hoop onzekerheden door al dat eindeloze gescroll..

Iedereen is menselijk en iedereen is ergens begonnen

Ook degene die het in jouw ogen al helemaal gemaakt hebben zijn onderaan begonnen, het zijn mensen net als jij. Geen superhelden die succes getoverd hebben, ze hebben allemaal stappen gezet om te komen waar ze zijn en die stappen kun jij ook zetten!!

Iedereen maakt fouten, iedereen is wel eens onzeker, iedereen wil wel eens een hele dag depri op bed liggen. Dit laten de meeste mensen niet zien op social media en dus lijkt het leven dat zij leiden perfecter dan je eigen leven. Maar de nare, beschamende, donkere dingen laten ze uit hun feed (en onderschat ook de power van professionele foto’s niet).

Toen de Luizenmoeder was afgelopen

MIjn man zei laatst toen de allerlaatste aflevering van de Luizenmoeder was uitgezonden: “Ik zag ook een tweet van André van Duin dat hij het zo jammer vond dat het ging stoppen”.

Op de 1 of andere manier waarderen we de mening van een bekend iemand meer dan die van een ‘gewoon iemand’ of zelfs die van onszelf. Nou is dat natuurlijk niet perse schadelijk, ik bedoel André van Duin heeft ook wel kneiterhard gewerkt om een icoon te worden en is ook gewoon tof, ja toch!! Maar besef dat dat dus niet voor iedereen geldt, je eigen mening en visie moet altijd bovenaan staan en laat je niet van je stuk brengen omdat iemand ‘bekend’ is of ‘succes’ heeft. Want wtf is succes, blijheid is het enige dat telt. Je kan nog zoveel geld hebben maar als je niet blij bent dan heb je het wat mij betreft niet goed voor elkaar..

“ALS JE BLIJ BENT, HEB JE SUCCES”

 

Zelfvergelijking en Zelfontwikkeling

Ik ben gek op zelfontwikkeling, ik ontwikkel me helemaal suf :D Ik vind het fijn om mezelf te vergelijken met mezelf van 1 jaar terug of 5 jaar terug etc.. Zo kun je alles even in perspectief zetten.

Misschien heb je het gevoel dat je in een mega dip zit maar als je jezelf dan vergelijkt met een jaar eerder dan kom je misschien juist tot de conclusie dat je dankzij je dip tot inzichten bent gekomen waardoor je nu juist een stuk verder bent.

Zonder negativiteit geen positiviteit. Je moet door dalen heen om pieken te kennen. Yin Yang en al die dingen.. Het is geen gelul, gewoon dikke waarheid!!

Dus merk jij dat je motivatie naar de knoppen gaat omdat je jezelf teveel vergelijkt met wat anderen doen.. STOOOOOP!! En ga wat leuks doen, gewoon iets leuks waar je blij van wordt. Laat je bui neutraliseren en begin pas weer met werken als je het nare vergelijkingsgevoel van “Die doet het toch beter” kwijt bent.

HULP NODIG?: