Selecteer een pagina

Hoe moet ik een businessplan schrijven voor m’n blog/webshop?

Misschien denk je “Een businessplan schrijven? Ugh, is dat nou echt nodig?” Mijn antwoord: nee, het is niet nodig! Niet als je een soort online dagboek wilt voor jezelf waar je soms iets mee verkoopt en soms ook niet.

Maar als je een succesvol blog/webshop wilt en je wilt geld verdienen terwijl je het leukste doet wat er is, namelijk eigen baas zijn en van je hobby je werk maken, dan is het wel echt een must! Ik denk dat als je serieus bent over je idee en plannen dat je zelfs hartstikke enthousiast raakt van het schrijven van dit plan!

Het is geen saai zakelijk plan, maar een ‘ik ga de wereld veroveren en zo ga ik het doen’ plan!! Je kunt de hippe vellen gebruiken die ik heb gemaakt (die vind je hier), maar je kunt natuurlijk ook gewoon een Google Docs of Word documentje openen. In klad beginnen met pen en papier en daarna pas typen doe ik meestal, want dat kan ik sneller omhoog houden als een van m’n peuters begint te grissen :)

Tip: Neem je tijd en begin bij het onderdeel waar je al veel over hebt nagedacht en waar je enthousiast van wordt.

1: Visie & Missie

Bij het businessplan schrijven zijn twee onderdelen heel belangrijk om goed over na te denken: visie & missie.

Visie:
Beschrijf hier je kick-ass plan: waar wil je naartoe, wat is je einddoel en wat zijn je subdoelen. Handig om te beginnen met je einddoel en dan pas je subdoelen, je hebt dan een beter idee van alles wat er tussen nu en je einddoel zit. Beschrijf dan bondig je korte en lange termijnplannen en hoe je wilt overkomen op je lezers/klanten.

Missie:
In verhaalvorm; het hoeft geen trilogie ala Tolkien te worden, maar maak een verhaaltje wat goed omschrijft hoe jij jezelf en je bedrijf ziet). Beantwoord bijvoorbeeld deze vragen: Wat heb jij te bieden aan je lezers/klanten? Wat maakt jou anders dan anderen? Wat ga jij toevoegen? Belangrijk is ook om stil te staan bij het ‘hoe’. Hoe ga ik mijn lezers helpen, hoe maak ik duidelijk waar ik voor sta (met m’n blog/shop) etc.

2: Stijl & Toon

Wat wordt je stijl? Hip en Funky, Lief en schattig, brocant/landelijk… Vul maar in! En in welke toon ga je je lezers/klanten toespreken? “What up Bitches!” of “Lieve lezer”, of iets er tussenin ;) Wat wordt jouw blogstem?

Het bepalen van je stijl is heel belangrijk en dus heeft ie z’n eigen blogpost verdiend! Gefeliciteerd Stijl!! Ga zo door! Hier vind je deel 1 van dit artikel: Brand Statement: Jij bent je merk, wees onvergetelijk!

3: Doelgroep/Niche

Dit is ook heel belangrijk om vanaf het begin duidelijk te bepalen voor wie je gaat schrijven/producten gaat maken! Als starter wil je misschien een hele brede doelgroep kiezen, maar is dat verstandig? Doe research, bekijk de concurrentie.. Meer informatie hierover vind je in m’n blogpost over het bepalen van je Doelgroep/Niche.

4: Kortetermijndoelen (bijvoorbeeld het eerste jaar)

Probeer hier een opsomming te maken van alle doelen die je in de eerste (start-up) periode wilt bereiken. Zoals groei in bezoekers, of groei in social media vrienden etc. Wil je in de eerste periode meteen geld gaan verdienen met je producten, zet dat op je doelen lijst! Hoeveel, wanneer en hoe!

5: Langetermijndoelen

Ook vind ik het erg nuttig om verder te denken dan alleen het begin. Tuurlijk zal het een tijdje duren voordat je veel volgers hebt en tuurlijk zal je op een moment het gevoel krijgen dat je alleen voor jezelf en je familie aan het schrijven bent. Maar met doorzettingsvermogen en hard werken kom je bij je langetermijndoelen terecht! Het is goed om een ‘hoog doel’ te stellen. “If you shoot for the moon, you’ll land amongst the stars” of zoiets is het gezegde toch? Dus hoe hoger je mikt hoe hoger je ook terecht komt, ook al bereik je niet exact de maan.. Of wel…. Dusss!

HULP NODIG?:

    

6: Wat is jouw weg naar succes?

Bijvoorbeeld voor een freubelaarster: Mijn weg naar succes is het creëren van een vrolijke herkenbare brand identity voor zowel mijn website als social media. Ik wil op Pinterest aan meerdere groepen deelnemen en ik wil een Instagram-account aanmaken voor de kiekjes achter de schermen. Ik wil bekend staan om mijn veelzijdigheid en knutselcursussen geven etc. etc.

Of voor een fotografe: Ik wil stapels toffe originele folders laten drukken en deze bij allerlei winkels, kappers, beautysalons, particuliere echo-bureaus neerleggen. Ik wil elke maand een ‘raad de foto-actie’ doen op Facebook waarbij er iets te winnen valt.. Ik wil mijn directe omgeving inzetten om een prachtig portfolio samen te stellen enz.

De beschrijving van jouw weg naar succes hoeft niet heel uitgebreid, maar maak een lijstje van acties die jou het succes gaan geven wat je verdient!! Mocht je moeite hebben met het bedenken van een juiste strategie, geef een gil en ik help je graag!

7: Uitbreiding/Toekomst

Ook al ben je nog aan het begin het kan geen kwaad om vast een klein stukje te wijden aan je toekomstplannen, ik zal even een voorbeeld geven over wat ik bedoel.

Stel: je verkoopt zelfgehaakte babymutsjes en slofjes, dan kun je een eventuele uitbreiding van gehaakte dekentjes, sjaals, knuffels en digitale patronen vooruitplannen. Je kunt er dan voor zorgen dat je op tijd voorwerk kunt gaan doen, als het dan nog steeds is wat je wilt. Ik raad je sowieso aan om regelmatig je businessplan erbij te pakken en door te nemen. Niet alleen om te kijken of je op schema zit om de wereld over te nemen, maar ook om af en toe kleine wijzigingen te doen en jezelf voor te bereiden op de focus van de volgende periode.

8: Website content

Wat komt er op je website? Als je een blog start: in welke categorieën ga je je onderwerpen opdelen? Hoe vaak zet je een nieuwe post online? Welke statische teksten moeten erop en welke wil je erop? Denk aan algemene voorwaarden, contactinformatie, “over mij”, etc. Hier heb ik aparte blogpost over gemaakt “Superhandig Content plan voor je (online) onderneming”

9: Planning

Hoe ga je dit doen? Met een app zoals Trello of een (blog) agenda.. Zorg in ieder geval voor een duidelijke planning, een dag-, week- én maandplanning! Niet een algemeen onduidelijk documentje, maar maak het zo specifiek mogelijk! Je kunt zoals gezegd een hippe fysieke agenda/planner gebruiken, of Google Calendar, of iets anders. Het maakt niet uit! Whatever rocks your boat.. Als je het maar doet :)

Zorg voor tijdsblokken, een blok social media, een blok productontwikkeling, een blok schrijven.. Oh en vergeet de ‘saaie’ dingen zoals belasting en facturen niet in te plannen! Het is heel fijn om op die manier gestructureerd te werk te gaan, want je kunt veel sneller items afstrepen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen de fijnste methode, maar ik merk dat ik veel productiever ben als ik alles goed plan en m’n lijstjes kan afwerken. Ik ben een onwijze chaoot en zonder lijstjes zou ik de hele dag rondjes lopen.. Serieus..

Losse tussentip: Vergeet je mappenstructuur niet op je computer!! Organiseer het zo logisch mogelijk, zodat je altijd snel overal bij kunt komen.. Dat je niet je klantfacturen tussen je vakantiekiekjes van 5 jaar geleden vindt.. En je niet steeds alles kwijt bent.. Scheelt tijd en stembanden :)

10: Social Media-Strategie/MarketingPlan

Beschrijf hier je social media-strategie: welke ga je gebruiken, hoe vaak ga je posten, welke afbeeldingen ga je gebruiken (welke afmetingen/stijl/etc). Hoe ga je met je lezers/klanten in gesprek? Hoe wil je door social media een band opbouwen?

Wil je gastblogs schrijven, zoja op welke blogs? Wil je offline marketing doen? Zoja wat is je plan?

Wil je of heb je een Etsy shop? Hoe ga je dan je productlistings optimaliseren?

Mocht je geen idee hebben wat ik allemaal bedoel en een handje, voetje hulp willen.. Ik kan ook helpen met je Etsy shop :)

11: Budget

Wat kun je niet zelf en moet je uitbesteden aan een vriend/vriendin of professional? Wat zijn de kosten hiervan? Wat wil je investeren? Maak een lijstje van de beginsel-benodigdheden zoals:

  • computer
  • domeinnaam en hosting
  • eventueel WordPress thema
  • (web)designer
  • visitekaartjes, folders, ander promotiemateriaal
  • materiaal als je zelf producten gaan maken
  • verpakking als je producten zelf gaat versturen
  • fotograaf (of camera) om je producten te fotograferen
  • materialen (bijv als je een DIY-blog hebt)

Geen probleem, je verdient je investering wel weer terug! Gewoon hard werken!! Dan komen we op puntje 12

12: Inkomsten

Hoe wil je geld gaan verdienen? Ga je producten verkopen, advertentieruimte, een affiliatesite beginnen? Ga je cursussen geven, betaalde gastblogs schrijven? Wat worden de wegen van geld naar jou?

13: Statistieken

Als laatste de statistieken. Je hebt analytics, Facebook-statistieken, zelfs Pinterest heeft statistieken. Welke ga je gebruiken en hoe ga je dit doen? Ik denk dat het iets is wat je zeker niet moet overslaan, want zo kun je zien hoeveel lezers er daadwerkelijk klant worden en wat je investering je oplevert. Bijvoorbeeld: je hebt een betaalde advertentie aangemaakt op Facebook en je krijgt allerlei likes.. Dan kun je denken leuk!! Want nieuwe likes zijn altijd leuk.. Maar stel ze kosten je €2,- per stuk.. Dan is het ineens een stuk minder leuk! Dan is het tijd voor wat aanpassingen!

Het is niet erg als je niet op alles al een antwoord hebt en ook niet alles zal voor iedereen relevant zijn, maar ik hoop dat ik je met deze post wat op weg heb geholpen!

Mocht je vragen hebben: stel ze hieronder! Dan houden we alle info bij elkaar :)

 

HULP NODIG?: